Guvernul a prezentat în Parlament legile asupra cărora își asumă răspunderea
Politic 9 iulie 2020, 18:44 | 1089

Guvernul Chicu și-a asumat astăzi, din a patra încercare, răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea bugetului. Opoziția a părăsit sala de ședințe în semn de protest față de atitudinea președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanâi, care a refuzat să le dea deputaților dreptul de a face declarații înainte de discursul premierului.

Astfel, Guvernul și-a angajat răspunderea pentru patru proiecte, referitoare la un șir de modificări în legile bugetare anuale. Executivul prognozează o majorare a cheltuielilor cu peste un miliard de lei, iar a veniturilor - cu 52,4 milioane de lei. Deficitul bugetar va crește cu aproape 1,3 miliarde de lei. Modificări au fost făcute în sumele alocate protecției sociale, ocrotirii sănătății, serviciilor de stat cu destinație generală și domeniului economic. Cei mai mulți bani sunt prevăzuți pentru acordarea unei indemnizații unice de 700 de lei pensionarilor și altor categorii sociale cu venituri mai mici de trei mii de lei pe lună, precum și pentru dublarea pe parcursului unui an, în câteva etape, a salariilor pentru angajații din sectorul medical. Guvernul a mai aprobat suplimentarea cu 100 de milioane lei a Fondului de susținere a producătorilor agricoli.

Deputații din opoziție spun că nu sunt de acord cu asumarea răspunderii de către Guvern.

De partea cealaltă, deputații Partidului Democrat au lăudat inițiativa Guvernului.

Precizăm că deputații au la dispoziție 72 de ore, în care pot depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu, dacă nu sunt de acord cu asumarea răspunderii. Cei din opoziție au dat de înțeles că nu vor face acest lucru. Fracțiunea Platformei DA a declarat că pregătește o altă moțiune împotriva Guvernului, care va fi propusă la vot cel mai probabil săptămâna viitoare. 

Opinia ta contează. Comentează!