Benzina și motorina se vor scumpi cu 60 și, respectiv, 31 de bani
Economic 3 ianuarie 2022, 20:53 | 1126

Anul începe cu vești proaste pentru șoferi. Benzina și motorina se vor scumpi, la miezul nopții, cu 60 și, respectiv, 31 de bani. Este cea mai bruscă majorare de preț la carburanți din ultima jumătate de an. Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi prețuri-plafon la carburanți. ANRE explică scumpirile semnificative prin faptul că, de la 1 ianuarie, au fost majorate, din nou, cotele accizelor la principalele produse petroliere.

Potrivit noilor prețuri-plafon, stabilite de ANRE, benzinăriile vor putea afișa, de la miezul nopții, prețuri de până la 21 de lei și 30 de bani pentru un litru de benzină A-95 și de până la 17 lei și 73 de bani pentru un litru de motorină. Acestea sunt cele mai substanțiale scumpiri ale carburanților de când a fost aprobată noua metodologie de calcul pentru ANRE. Aceste prețuri încă nu au ajuns însă la nivelul record din lunile octombrie și noiembrie ale anului trecut. ANRE explică scumpirea bruscă a benzinei și motorinei prin faptul că, de la 1 ianuarie, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal.

COMUNICATUL ANRE: "Prin Legea nr. 257 din 16 decembrie 2020 au fost majorate gradual cotele accizelor pentru anii 2021 – 2023 la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare. În consecință, din 1 ianuarie 2022, acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 586 de lei, iar pentru o tonă de motorină - cu 237 de lei."

ANRE mai precizează că majorarea accizelor, cumulată cu ultimele tendințe de creștere a prețurilor la bursele internaționale, au generat scumpirea benzinei și motorinei. Totuși, Agenția menționează că acest salt, bazat pe creșterea cotei accizelor, poartă un caracter unic, fiind aplicat în prima zi de calcul al noului an. În continuare, evoluțiile zilnice ale prețurilor vor fi influențate exclusiv de nivelul cotațiilor la bursele internaționale și ratele de schimb ale monedei naționale. De notat că barilul de petrol s-a scumpit simțitor în ultimele zile ale lunii decembrie. De la începutul anului, prețurile urmează însă o tendință de stabilizare.

Opinia ta contează. Comentează!