Tartu, capitală Europeană a culturii
Externe 2 aprilie 2024, 20:08 | 298

La 20 de ani după aderarea Estoniei la blocul comunitar, al doilea oraș ca mărime al a cestei țări, Tartu a devenit Capitală Europeană a Culturii. Titlul a venit după mulți ani de muncă și după ce orașul a fost modernizat cu sprijinul Uniunii Europene. Echipa Jurnal TV a fost la Tartu și a discutat cu locuitorii orașului, dar și cu primarul, pentru a afla cum se trăiește în Capitala Europeană a Culturii.

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Orașul Tartu este considerat o comunitate studențească, asta pentru că cei mai mulți tineri estonieni aleg să-și facă studiile anume aici. Anul 2024 i-a adus orașului titlul de Capitală Culturală Europeană. Competiția a fost strânsă, dar autoritățile locale ne-au spus că pregătirile au fost pe măsură, deoarece au început încă acum șapte ani."

Locuitorii de aici sunt mândri pentru că orașul lor a primit acest titlu și chiar au venit cu o listă de recomandări pentru turiști. Autoritățile locale ne-au spus că se așteaptă la aproximativ un milion de vizitatori pe parcursul anului curent.

Pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii, a fost nevoie de un concept și un program cultural pe măsură. Tartu s-a evidențiat prin proiectul „Arts of Survival”.

URMAS KLAAS, primarul orașului Tartu: "Acest concept artistic nu este dezvoltat de politicieni. Acest concept este dezvoltat de oamenii noștri. Desigur că sprijinul politicienilor este important, dar nu crucial."

Am făcut o plimbare prin oraș și am observat că în transportul public nu se creează îmbulzeală, chiar și în orele de vârf.

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "În transportul public nu există taxator, așa că plătești singur cu cardul bancar."

Orașul este curat și prietenos cu bicicliștii, îi poți vedea la fiecare colț. Pistele pentru bicicliști a fost o prioritate, ne-a spus primarul.

URMAS KLAAS, primarul orașului Tartu: "Am reconstruit școlile noastre cu ajutorul fondurilor europene. Noi am beneficiat de instrumente fiscale pentru a sprijini școlile primare, pentru a le reconstrui. Acesta este unul dintre exemple. Am reconstruit sute de kilometri de piste pentru bicicliști și străzi pietonale."

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Orașul Tartu impresionează nu doar prin arhitectura sa, dar și prin curățenie. Mai mult decât atât, aici nu o să vezi nicio mașină parcată pe trotuare."

Tartu se poate lăuda cu o viață culturală vibrantă. Aici găsim Muzeul de Artă, Muzeul Olimpic și Sportiv Eston, dar și Muzeul orașului Tartu. În anul curent aici vor avea loc o serie de evenimente, expoziții și activități legate de conceptul „Arte ale supraviețuirii”. În total - peste o mie de evenimente culturale.

Opinia ta contează. Comentează!