Mâine, șoferii vor plăti pentru un litru de benzină A-95 30 de lei și nouă bani
Economic 18 mai 2022, 15:33 | 915

Benzina ajunge la un preț record. Mâine, șoferii vor plăti pentru un litru de benzină A-95 30 de lei și 9 bani. În schimb, pentru litrul de motorină, șoferii vor plăti 27 de lei și 48 de bani, cu opt bani mai puțin decât azi. Autoritățile explică majorările prin creșterea cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul și cererea mare din partea pieței ucrainene.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică susține că prețul la benzină cunoaște o repoziționare în raport cu cel al motorinei.

ANRE DESPRE SCUMPIREA BENZINEI: "Dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie, o tonă de motorină era cotată mai scump decât o tonă de benzină cu circa 30-170 $/tona, atunci în cadrul ultimei sesiuni din 17 mai benzina era deja vândută cu 184 dolari/tona mai scump decât motorina."

Potrivit ANRE, un alt factor care contribuie la majorarea prețului final al carburanților este creșterea în aceeași perioadă cu circa 50 de bani a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul. Cotațiile la produsele petroliere sunt în continuare influențate de cererea mare din partea pieței ucrainene și de perspectivele refuzului statelor Uniunii Europene a importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă.

Pentru comparație: în stânga Nistrului, un litru de benzină A-95 costă un dolar și 40 de cenți, echivalentul a 26 de lei și 66 de bani, ceea ce înseamnă cu trei lei și 43 de bani mai ieftin decât în dreapta Nistrului. Un litru de motorină, la Tiraspol costă un dolar și 36 de cenți, echivalentul a 25 de lei și 89 de bani, adică cu un leu și 59 de bani mai ieftin decât la Chișinău.

De la începutul lunii septembrie 2021, litrul de benzină s-a scumpit cu nouă lei și 55 de bani, iar motorina - cu peste 11 lei.

Opinia ta contează. Comentează!