Poliţia a recâştigat controlul asupra aşa-numitei ”zone autonome” din Seattle
Externe 2 iulie 2020, 19:56 | 942

Poliţia a recâştigat controlul asupra aşa-numitei ”zone autonome” din oraşul american Seattle, creată la începutul lunii iunie, în timpul protestelor. Cel puţin 32 de persoane au fost arestate. Operaţiunea, începută cu puţin înainte de răsăritul soarelui, a durat câteva ore, poliţiştii rămânând în zonă pentru a împiedica revenirea protestatarilor.

Unul dintre arestaţi, un bărbat în vârstă de 29 de ani, avea în posesia lui o ţeavă mare de metal şi un cuţit de bucătărie, transmit agențiile de presă EFE și DPA.

Numită iniţial ”zona autonomă Capitol Hill”, ea a devenit apoi cunoscută ca ”Occupy Protest” sau CHOP, cu obiectivul creării unui spaţiu liber de poliţie şi cu o ideologie comunitariană.

Primarul din Seattle, democrata Jenny Durkan, a emis săptămâna aceasta un ordin de eliberare a zonei, din cauza violenţelor şi a problemelor de siguranţă publică. ”Oricine rămâne în zonă sau revine în zonă va fi arestat”, a transmis poliţia pe Twitter înainte de a declanşa operaţiunea. Durkan a ezitat să pună capăt 'zonei autonome' a protestatarilor, care ocupaseră şi o secţie de poliţie. Ea şi-a atras astfel criticile conservatorilor, dar se pare că încerca să rezolve problema fără a se ajunge la confruntări serioase.

Procurorul general al Statelor Unite William Barr i-a ordonat şefei poliţiei din Seattle, Carmen Best, să 'restabilească domnia legii în Seattle'. Preşedintele Donald Trump ameninţase că 'va lua înapoi' oraşul, dar primarul Durkan şi guvernatorul statului Washington, Jay Inslee, tot un democrat, i-au transmis să nu se amestece, scrie AGERPRES.

Opinia ta contează. Comentează!