Iulian Muntean, noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul non-judecătorilor, este vizat într-un dosar de corupție
Justiţie 21 septembrie 2023, 17:53 | 522

Avocatul Iulian Muntean, noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul non-judecătorilor, este vizat într-un dosar de corupție, intentat acum cinci ani. Acest fapt nu l-a împiedicat pe Muntean să treacă de Comisia pre vetting, pe 3 august curent, și să fie aprobat de Parlament, pe 7 septembrie. Cei care se opun procedurii de evaluare vor să compromită Comisia pre vetting și noul CSM, afirmă președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate. Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție nu au prezentat nicio informație despre dosarul, în care figura Iulian Muntean, precizează membrul Comisiei pre vetting, Nadejda Hriptievschi.

NADEJDA HRIPTIEVSCHI membru al Comisiei pre-vetting: "Noi nu am avut această informație. Ea nu figura în nicio notă transmisă de către autorități publice către comisie și nu am primit absolut nicio sesizare de la nimeni și în nicio sursă media, pe care am accesat-o, nu figura absolut deloc această informație."

Nadejda Hriptievschi ne-a mai declarat că deși au fost solicitate și colectate date din numeroase surse publice și private, pe durata evaluării Comisia nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale, în care ar fi fost vizat avocatul Iulian Muntean. Centrul Național Anticorupție a furnizat informațiile doar după ce presa a scris despre acest lucru.

NADEJDA HRIPTIEVSCHI membru al Comisiei pre-vetting: "Din informația CNA, ceea ce ne-au transmis ei nouă. Ei ne-au explicat că informația nu a fost introdusă în sistem. Deci ea există doar în dosarul fizic, pe care ei nu l-au examinat atunci când ei ne-au furnizat nouă informații."

Într-o explicație publicată pe facebook, Centrul Național Anticorupție afirmă că după o verificare suplimentară, a informat imediat Comisia pre-vetting cu privire la datele care au devenit cunoscute pe 19 septembrie curent.

REACȚIA CENTRULUI NAȚIONAL ANTICORUPȚIE: "CNA a confirmat calitatea de învinuit al membrului CSM, Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din cauză că această ordonanță nu s-a pus la evidență în Registrul de informații criminalistice și criminologice al Serviciului tehnologii informaționale al MAI."

Cei care au omis aceste informații vor trebui sa răspundă, consideră președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate.

OLESEA STAMATE președintele Comisiei juridice, numiri și imunități: "Dacă persoana într-adevăr figurează într-un dosar de corupție, de ce aceasta informație nu a ajuns la Comisia pre-vetting?Cert este faptul că cineva încearcă din răsputeri să arunce o umbră asupra activității Comisiei pre-vetting, dar și asupra credibilității noului CSM. De ce? Simplu. Sunt mulți care nu vor vetting."

Dosarul Muntean a fost deschis în 2018. În vara acelui an, ofițerii CNA și ai Procuraturii Anticorupție i-au reținut pe mai mulți lectori ai Academiei de Studii Economice și intermediari, fiind bănuiți că primeau mită de la studenți. Iulian Muntean susține că un astfel de dosar nu există, pentru că în cinci ani, niciun anchetator nu a avut cu el vreo discuție în acest sens. ”Așa-numitul dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca o metodă de intimidare”, a scris Iulian Muntean pe facebook.

REACȚIA LUI IULIAN MUNTEAN: "Acest dosar nu este în nicio bază de date. Cu siguranță, Comisia pre-vetting a interpelat CNA, PA, SIS, MAI despre existența vreunui dosar în privința mea. Deci, dosarul nu există pur și simplu."

Aprobarea lui Iulian Muntean în calitate de noul membru al Consiliului Suprem al Magistraturii îi nedumerește pe unii juriști din Chișinău.

DECLARAȚIILE AVOCATULUI VADIM VIERU: "Consiliul Superior al Magistraturii se confruntă cu o criză serioasă de imagine. Nu îmi pare atât de grav statutul de învinuit, având în vedere "calitatea" dosarelor de la CNA și Procuratura Anticorupție, dar e mai grav dacă această informație nu a fost comunicată de CNA Comisiei sau a fost ascunsă de actualul membru al CSM."

Avocatul Iulian Muntean face parte din cel de-al doilea grup de candidați non-judecători, propuși de Parlament, în luna mai curent, pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. După audieri la Comisia pre-vetting, membrii acesteia au decis, în ziua de 3 august curent, că Muntean îndeplinește criteriile de integritate etică și financiară.

Iulian Muntean a fost numit membru al CSM cu un mandat de șase ani. Decizia a fost votată în plenul Parlamentului în data de 7 septembrie.

Opinia ta contează. Comentează!