14 foști deputați care în 2015 au trecut de la PCRM la Plahotniuc scapă de urmărire penală: Dosarul a fost clasat
Justiţie 25 ianuarie 2023, 19:59 | 723

Dosarul deputaților transfugi a fost clasat. Ancheta i-a vizat pe 14 foști parlamentari comuniști.Procurorii au clasat acest dosar încă la finalul lunii decembrie 2022, dar au anunțat abia astăzi. Într-un comunicat remis presei, Procuratura anunță că faptele infracționale imputate foștilor parlamentari nu întrunesc elementele componenței de infracțiune. Acum un an, cinci foști deputați au fost ridicați din locuințe și duși la Procuratură, iar de acolo, în izolator. Ancheta i-a vizat pe 14 foști parlamentari comuniști. Procuratura anunța că toți sunt cercetați într-un dosar penal pornit pentru îmbogățire ilicită și sunt investigați în conexiune cu anchetele penale deschise pe faptul coruperii unor deputați, care să părăsească grupurile parlamentare, din care făceau parte. Toți cinci deputați au negat acuzațiile.

COMUNICATUL PROCURATURII GENERALE: "Pe 29 decembrie 2022, după efectuarea tuturor acțiunilor de urmărire penală impuse și epuizărilor căilor legale de administrare a probatoriului, persoanele puse sub învinuire au fost scoase de sub urmărire penală, iar procesul penal a fost clasat."

Se arată în comunicatul procuraturii, emis la aproape o lună de la clasarea dosarului.

Pe 2 februarie, procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au descins pe adresele a 14 foști parlamentari comuniști, care au părăsit, în 2015, formațiunea lui Vladimir Voronin, iar în 2017 au aderat la Partidul Democrat, gestionat de Vladimir Plahotniuc.

Procuratura anunța că toți sunt cercetați într-un dosar penal pornit pentru îmbogățire ilicită și sunt investigați în conexiune cu anchetele penale deschise pe faptul coruperii unor deputați în vederea părăsirea grupurilor parlamentare, din care făceau parte.

Cinci dintre ei, Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi și Sergiu Sîrbu, au ajuns în arest preventiv, în izolator.

Toți cinci deputați au negat acuzațiile și au fost treptat eliberați din izolator. În același comunicat emis miercuri de Procuratura Generală se arată că urmărirea penală continuă în sensul acuzațiilor privind îmbogățirea ilicită. În dosar sunt vizați 13 foști deputați.

Opinia ta contează. Comentează!