PSRM și Platforma DA spun că sunt necesare discuții și soluții, iar Maia Sandu și PAS insistă pe alegeri anticipate
Politic 24 februarie 2021, 19:30 | 7946

După ce președintele Maia Sandu a sugerat, aseară, că nu va desemna un premier propus de o majoritate încropită în jurul PSRM și a spus că este gata să înfrunte un referendum, dacă Parlamentul o va suspenda din funcție, principalele partide parlamentare au venit astăzi cu reacții și apeluri la dialog. Dacă cei din Partidul Șor insistă asupra candidaturii Marianei Durleșteanu pentru funcția de premier, socialiștii și deputații din Platforma DA susțin că e nevoie de ”discuții pentru a găsi soluții”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Ca să fie foarte clar - așa-zisa lor majoritate nu are nimic în comun cu salvarea țării. Țara trebuie salvată de hoți. Țara trebuie salvată de cei care pun interesul personal mai presus de interesul țării, de cei care o țin prizonieră corupției și subdezvoltării, de cei care se opun schimbării doar pentru că le este teamă că nu le vor mai merge schemele și că vor trebui să răspundă în fața legii."

Maia Sandu a mai declarat aseară, după verdictul Curții Constituționale, că unica soluție sunt alegerile parlamentare anticipate, iar pentru declanșarea lor este gata să meargă și la un refendum de demitere dacă acesta va fi inițiat de deputați.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Oamenii știu că există o singură ieșie din criză - alegerile anticipate. Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituțiilor statului. Poporul este deținătorul real al puterii în stat și este cel care poate să tranșeze această situație. La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor și al țării."

Au urmat reacțiile partidelor parlamentare. Dacă platforma ”Pentru Moldova” și Partidul Șor insistă în continuare pe susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de premier, PSRM vine cu un apel la dialog, pentru a identifica ”soluția cea mai eficientă pentru depășirea crizei politice”.

COMUNICATUL PSRM: "În scopul depășirii cât mai rapide a situației de criză, PSRM reiterează deschiderea la dialog cu toate fracțiunile și grupurile parlamentare. Scopul nostru este de a găsi soluția cea mai eficientă pentru depășirea acestei crize și luarea măsurilor urgente pentru a îmbunătăți viața de zi de zi a cetățenilor. Chiar astăzi, PSRM va contacta reprezentanții celorlalte fracțiuni și grupuri parlamentare pentru a începe un dialog."

Și președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat astăzi că va demara discuții cu reprezentanții celorlalte partide parlamentare.

ANDREI NĂSTASE, președintele Platformei DA: "Platforma Demnitate și Adevăr își asumă în continuare misiunea de a găsi soluții, de a scoate țara din criza generalizată și de a organiza exemplar viitoarele alegeri parlamentare, iar în acest sens vă comunic că am demarat deja exercițiul necesar, democratic, de a discuta cu șefii partidelor și reprezentanților acestora, partidelo pro-europene responsabile din Parlament și întâi de toate cu PAS, ca mai apoi să discutăm și cu alte partide pro-europene, responsabile din Parlament și din afara lui."

Declarația vine după ce, la 11 februarie, în aceeași zi cu propunerea candidaturii Marianei Durleșteanu de către coaliția PSRM-Șor, Platforma DA a anunțat că este gata să-și asume guvernarea cu un executiv condus de Andrei Năstase. Întrebat astăzi cu cine va negocia Platforma DA și cu cine nu va negocia pentru a obține suținerea lui Andrei Năstase la funcția de premier, vicepreședintele formațiunii, Alexandru Slusari, a răspuns:

ALEXANDRU SLUSARI, vicepreșdintele Platformei DA: "Desigur că, în primul rând, mizăm pe voturile partidelor pro-europene, dar, până la urmă, nu pierdem nimic. Dacă se vor găsi voturi pentru un asemenea guvern, mergem înainte și curățim țara! Dacă nu se vor găsi voturi, mergem în alegeri anticipate."

Și președintele PD, Pavel Filip, a spus că formațiunea sa este gata să contribuie la ”identificarea unei soluții care va scoate țara din criza politică”, dar a adăugat că nu va negocia cu ”grupul Șor și cu transfugii”. Iar Partidul Acțiune și Solidaritate a trasnsmis, într-un comunicat de presă, că ”singura soluție sunt alegerile parlamentare anticipate şi resetarea Parlamentului”. Asta deoarece ”un prim-ministru care depinde de voturile lui Șor, Plahotniuc și Dodon în Parlament, este compromis din start”. PAS mai notează că ”va susține necondiționat toate demersurile președintelui Maia Sandu în căutarea soluțiilor pentru declanșarea anticipatelor”.

Opinia ta contează. Comentează!