Jurnalul orei 17, 4 Februarie
Jurnalul orei 17:00 4 februarie 2022, 18:43 | 752

Prezentat de Vasile Luchianu

De ziua mondială a luptei împotriva cancerului, Institutul Oncologic a fost dotat cu un aparat de radioterapie de ultimă generație. Acceleratorul liniar a costat peste un milion de euro și este de neînlocuit în tratamentul pacienților, al căror număr a crescut în ultimul an cu 8000. Cel mai grav este că majoritatea se adresează medicilor atunci când boala a progresat, fiind nevoie de intervenții urgente.

În fiecare oră, un moldovean suferă un accident vascular cerebral, iar, anual, mii de persoane mor sau rămân cu sechele pe viață. În cazul accidentului vascular cerebral fiecare minut contează, spun medicii. Multe spitale regionale nu au echipe care să îngrijească pacienții cu asemenea afecțiuni. Pentru a acoperi acest gol, spitalele vor primi consultații prin telemedicină cu ajutorul specialiștilor care se află la zeci de kilometri distanță. În acest sens, la Chișinău a fost lansat un proiect-pilot, care vine să reducă distanța dintre pacient și medici.

Timp de patru ani a fost bătută, umilită și amenințată cu moartea de către soțul de la care a rămas însărcinată. A răbdat violența și infidelitatea și a ajuns pe drumuri cu un copil mic. Este povestea tristă, dar adevărată a Anastasiei Volînschi din raionul Cantemir, o nouă protagonistă a proiectului "Femeile vorbesc" - cu Adrian Prodan. Cea de-a șasea ediție va fi difuzată duminică, începând cu ora 18:00.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie