Avocații lui Stoianoglo au spus că clientul lor nu este de acord cu modul în care a avut loc evaluarea
Justiţie 17 mai 2022, 17:26 | 1197

Raportul de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost contestat. Avocații lui Stoianoglo ne-au spus că clientul lor nu este de acord cu modul în care a avut loc evaluarea și nici cu calificativul „nesatisfăcător” oferit de comisia de evaluare. Raportul a fost publicat pe pe site-ul Consiliului Superior al Procurorilor. După ce a fost publicat raportul, Stoianoglo a numit întreaga procedură de evaluare a activității sale "circ".

IURIE MĂRGINEANU, avocatul lui Stoianoglo: "-Cu ce nu este de acord Alexandr Stoianoglo? -Și cu procedura de evaluare și calificativele, și însăși cu modul de evaluare. Toate criteriile care stau la baza evaluării au fost denaturate."

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a primit calificativul „nesatisfăcător” după ce activitatea sa din perioada noiembrie 2019-octombrie 2021, a fost evaluată de o comisie specială. Potrivit raportului, în Procuratura Generală nu există un document de politici, care să reglementeze managementul comunicării interne.

EXTRAS DIN RAPORTUL DE EVALUARE: "-Instituția nu dispune de documente de politici interne care ar reglementa procesul de comunicare instituțională; -În Procuratură nu există un mecanism de evaluare a modului în care sunt repartizate sarcinile de lucru; -În cadrul Procuraturii Republicii Moldova preponderent se aplică controalele ex-post (de detectare), lipsind controalele ex-ante (de prevenire) și curente."

Sunt doar câteva dintre constatările comisiei de evaluare a performanțelor lui Alexandr Stoianoglo. Mai mult, Comisia a stabilit că acesta a știrbit imaginea Procuraturii Generale prin faptul că, în perioada în care se afla în fotoliul de șef al instituției, au fost admise mai multe abateri în raport cu anumite dosare de rezonanță.

EXTRAS DIN RAPORTUL DE EVALUARE: "- inițierea dubioasă a procedurilor de revizuire și renunțarea nejustificată la învinuire - cauza Veaceslav Platon, cauzele judecătorilor implicați în dosarul numit generic „Laundromat”; - lipsa de reacție, implicare și intervenție eficientă în gestiunea dosarului penal pornit urmare a procedurii defectuoase de expulzare a profesorilor turci (cauza Vasile Botnari), dosarul numit generic „Laundromat”, dosarul Șor, cauzele Vladimir Plahotniuc și Vladimir Andronachi; - abordarea selectivă a cazurilor de sensibilitate publică (cazul Bahamas, cazul vacanțelor de lux ale lui Igor Dodon, dosarul finanțărilor PSRM etc.); -intervenția insuficient de motivată, în raport cu obiectivul instituțional de încredere publică a Procuraturii, în executarea pedepsei dispusă printr-o sentință penală definitivă și executorie prin solicitarea suspendării executării anterior soluționării cererii de revizuire în cazul lui Veaceslav Platon și utilizarea tehnicilor selective de mediatizare."

Potrivit raportului, Procuratura Generală a avut o comunicare intensă pe dosarele care îl vizează pe fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, dar și pe cazul de revizuire a dosarului Platon. A fost remarcată existența unei diferențe considerabile în stilul și modul de comunicare a mesajului. În cazul comunicatelor de presă care îl vizau pe Veaceslav Platon, Procuratura a folosit de obicei un ton neutru, fără a aplica calificative incriminatoare, asigurându-se de respectarea prezumției nevinovăției. O altă tonalitate însă a fost abordată în privința altor dosare sau ieșiri publice, utilizând în comunicarea sa un ton acuzator, fiind neglijat principiul prezumției nevinovăției, se mai arată în document.

Stoianglo a reacționat la raportul comisiei de evaluare. Acesta a criticat guvernarea pentru faptul că a declanșat procedura de evaluare și a invocat un aviz al Comisiei de la Veneția de care nu s-ar fi ținut cont.

REPLICA LUI ALEXANDR STOIANOGLO: "Raportul comisiei critică soluțiile emise de Procuratură pe unele dosare penale, chiar dacă membrii acesteia nu au avut acces la dosare și, prin urmare, nu puteau da o apreciere obiectivă deciziilor luate. Mai mult, deciziile pe dosare nu au fost luate de mine, ci de procurori concreți, care se bucură de independență procesuală deplină, soluțiile cărora nu au fost anulate nici după opt luni de la suspendarea mea din funcție. Așadar, concluziile comisiei nu s-au bazat pe rezultatele muncii mele, ci pe niște aprecieri pur subiective și părtinitoare, neavând la bază nici un temei factologic sau legal."

Decizia finală în privința lui Stoianoglo va fi luată joi de către Consiliul Superior al Procurorilor, care va examina raportul comisiei. Procedura de evaluare a performanțelor lui Alexandr Stoianoglo a fost inițiată prin hotărârea CSP din 11 noiembrie 2021. Demararea acestei proceduri a devenit posibilă după ce Parlamentul a modificat Legea cu privire la Procuratură și după sesizarea depusă de către președintele Maia Sandu. Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie 2021, fiind cercetat penal pe cinci capete de acuzare – abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Stoianoglo se declară nevinovat.

Opinia ta contează. Comentează!