Dumitru Alaiba și Rodica Iordanov au fost învestiți în funcțiile de ministru al Economiei și ministru al Mediului
Politic 18 noiembrie 2022, 15:41 | 591

Noul ministrul al Economiei, Dumitru Alaiba, și noul ministrul al Mediului, Rodica Iordanov, au depus jurământul de învestire în funcție. La eveniment au participat președintele Maia Sandu și prim-ministrul Natalia Gavrilița. Șefa statului a declarat că, în continuare, sunt luate „decizii îndoielnice la unele instituții publice”, iar corupția și interesele de grup nu sunt nici pe departe înfrânte.

În cadrul ceremoniei de la Președinției, șefa statului Maia Sandu a declarat că nu le-a fost ușor foștilor miniștri și le va fi la fel de greu acestora noi „să-și asume instituții aproape nefuncționale, după ani de subminare a statului și după decenii de politici proaste”.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Domnule ministru Alaiba, sunt sigură că împărtășiți îngrijorările cu privire la situația din domeniul economic. Știu că înțelegeți cât de important este rolul business-ului, a mediului de afaceri, atât pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populației, cât și pentru consolidarea democrației. Doamna ministru Iordanov, vă cunosc ca un luptător înflăcărat în rezolvarea problemelor de mediu. Pentru a combate schimbările climatice și pentru asigurarea unui mediu sănătos, avem nevoie de progres real în implementarea programului național de împădurire, dar și în implementarea strategiei de management al deșeurilor.

După încheierea ceremoniei, Dumitru Alaiba a declarat presei că va avea drept prioritate în mandatul său „dereglementarea masivă a businessului”.

DUMITRU ALAIBA, ministru al Economiei: "Trebuie să eliminăm toate barierele din calea antreprenorilor mari sau mici. Toți trebuie să se simtă liberi să facă afaceri în Moldova. Toți trebuie să aibă protecția și susținerea statului, pentru că prea des statul, prin instituțiile sale, creează mai multe probleme, decât susținere și ajutor."

Iar Rodica Iordanov a fost întrebată dacă va continua practica de eliberare a unor noi autorizații de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița.

RODICA IORDANOV, ministru al Mediului: "Vreau să vă zic că în Republica Moldova cadrul normativ este format în așa fel că toți agenții economici trebuie să se conformeze activității de protecție a mediului și trebuie să raporteze pe ceea ce face în raport cu emisiile în aer, apă și sol. Uzina metalurgică este unul din agenți economici care trebuie să se conformeze acestui proces. Atât timp cât ei nu vor avea actele conforme, nu își vor prezenta documentele conform cerințelor Republicii Moldova, cerințelor autorităților recunoscute de Republica Moldova, ei nu vor beneficia de această autorizație."

Deputatul Dumitru Alaiba a fost numit ministru al Economiei după ce Sergiu Gaibu și-a dat demisia. Iar Rodica Iordanov a activat în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului. Iordanov preia funcția de ministru după ce Iuliana Cantaragiu și-a depus demisia în luna septembrie.

Opinia ta contează. Comentează!