Uniunea Europeană sprijină refugiații ucraineni
Advertorial 7 aprilie 2022, 13:49 | 1675

Pe măsură ce situația umanitară din Ucraina se agravează, iar conform ONU, circa 4 milioane de refugiați au fugit din Ucraina timp de o lună de la începutul războiului, pe data de 3 martie Uniunea Europeană a anunțat sprijin imediat în valoare de 15 milioane de euro pentru Republica Moldova și adițional, 5 milioane de euro în formă de ajutor de protecție civilă.

De la începutul războiului Tinerii Ambasadori Europeni încearcă să-și susțină în orice mod vecinii: de la mesaje de susținere online și răspândirea informației despre ce se întâmplă în Ucraina, până la acțiuni de ajutor în viața reală, implicându-se în activități de voluntariat în centre de refugiați și puncte de colectare. Inițiativa Tinerii Ambasadori Europeni este o rețea de comunicare apolitică, voluntară și vibrantă, iar scopul acesteia este de a crește gradul de conștientizare cu privire la cooperarea UE cu țările partenere din est, de a contribui la creșterea activismului civic și de a lucra împreună pentru un viitor mai bun.

Nu doar voluntarii au ales să se implice, ci și cetățenii de rând care oferă gratuit locuințele proprii pentru a caza familii de refugiați. Familia Marikian din Odesa a fugit din calea războiului și de o luna sunt găzduiți la Chișinău, în apartamentul Marianei.

Uniunea Europeană și Republica Moldova au dispus simplificarea controalelor la frontieră pentru cei care fug de război și un protocol flexibil în ceea ce privește condițiile de intrare. Așa cum nu aveau toate actele în regula, de aceste facilități a profitat si familia Marikian

La 4 martie, Consiliul Uniunii Europene a decis în unanimitate activarea Directivei privind Protecția Temporară pentru a oferi asistență rapidă și eficientă persoanelor care fug de războiul din Ucraina, acordându-le protecție temporară pe teritoriul Uniunii Europene. UE va dubla jumătatea de miliard de euro destinată echipamentelor militare cu cel puțin 500 de milioane de euro de la bugetul UE pentru a face față consecințelor umanitare ale războiului, atât în țară, cât și pentru refugiați. Uniunea Europeana a impus si un set de sanctiuni impotriva Rusiei, fiind si cele mai dure din istorie. A convenit până în prezent asupra a cinci pachete de sancțiuni ca răspuns la recunoașterea de către Rusia a zonelor necontrolate de guvern din regiunile Donețk și Luhansk și ca răspuns a invaziei ruse în Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!