Metalferos, afaceri pe timp de epidemie
Economic 24 martie 2020, 21:31 | 2501

Impunerea stării de urgență și introducerea limitărilor în activitatățile economice, în contextul epidemiei de coronavirus, este valabilă doar pentru cei care nu fac parte din arcul guvernării. Declarația a fost făcută de Valentin Eșanu, președintele Asociației Patronale a Metalelor, care spune că întreprinderea Metalferos continuă să colecteze și să exporte metale uzate, fără să țină cont de restricțiile impuse pentru protejarea angajaților. Potrivit lui Eșanu, cei de la putere nu vor închidă robinetul financiar al Metalferos nici pe timp de pandemie.

Valentin Eșanu spune că Metalferos continuă să-și desfășoare activitatea atât la punctele de colectare a metalelor uzate, cât și cea de export. Dovadă ar fi mai multe filmulețe în care sunt surprinse camioane care transportă metale în regiunea transnistreană

Într-o altă înregistrare video este suprins un alt camion încărcat cu metale uzate, care trece prin postul de control din Criuleni, îndreptându-se spre podul de la Dubăsari. Valentin Eșanu spune că doar Metalferos continuă să ducă fier vechi către Uzina Metalurgică din Râbnița.

Asta în timp ce alte companii din domeniu au interdicție în a-și desfășura activitatea.

Potrivit lui Eșanu, socieatea pe acțiuni Metalferos ar fi una dintre principalele surse de finanțare pentru cei care se află la guvernare.

Valentin Eșanu mai spune că, zilnic, între 50 și 70 de camioane fac curse la Uzina Metalurgică din Râbnița, iar în tot procesul sunt implicate câteva sute de persoane, inclusiv zeci de muncitori care încarcă marfa și se expun riscului de a se infecta cu COVID-19. Am încercat să obținem un comentariu de la Ministerul Economiei și Agenția Proprietății Publice, dar nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Nici de la Metalferos nu am reușit să obținem o reacție. Am reușit să vobim în schimb cu Vitalie Dragancea, consilierul pri-ministrului.

L-am rugat pe cosilierul prim-ministrului să ne spună clar dacă există sau nu restricții de activitate pentru companiile din domeniul colectării și exportului de metale uzate, în contextul epidemiei de coronavirus. Vitalie Dragancea ne-a spus că se va documenta și va reveni cu un răspuns, ceea nu s-a mai întâmplat. Totuși, în cadrul discuției telefonice, el a dat asigurări că Metalferos nu mai deține monopolul pe piață. 

Opinia ta contează. Comentează!