Plahotniuc, tot el Vladislav Novak
Politic 4 decembrie 2019, 19:52 | 3087

Igor Dodon a confirmat astăzi că Vladimir Plahotniuc are identitate dublă în Republica Moldova și că acestuia i-a fost eliberat un pașaport cu numele Vladislav Novak. Totul s-a făcut la indicația fostei conduceri a Serviciului de Informații și Securitate, a precizat Dodon astăzi, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Fostul director SIS, Vasile Botnari, nu a comentat, deocamdată, declarațiile respective.

Potrivit lui Dodon, la perfectarea unui act cu o identitate dublă este folosită următoarea procedură: la inițiativa conducerii SIS, în interesul securității naționale, se apelează la Agenția Servicii Publice, care eliberează toate actele necesare creării unei noi identități și confecționării unui nou pașaport.

Igor Dodon nu a spus cine este cel, care a obținut a doua identitate cu numele Reznic Alexandru Mihai, motivând că acesta nu ar fi o persoană publică. În schimb, a declarat că din informațiile de care dispune, cele două pașapoarte cu identități noi NU au fost utilizate pentru a părăsi Republica Moldova. Dodon afirmă că pe acest caz, Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar, pe data de 29 octombrie curent, pentru a afla de la fostul director al SIS, Vasile Botnari, care au fost argumentele pentru eliberarea celor două identități noi.

Fostul director SIS, Vasile Botnari, nu a fost de găsit pentru a comenta declarațiile respective. Igor Dodon a mai vorbit astăzi și despre evoluțiile în dosarul ”furtului miliardului”. El a amintit că potrivit raportului întocmit de Comisia de anchetă condusă de Alexandru Slusari, raport ce a fost votat de Parlament, beneficiarii principali ai fraudei bancare au fost declarați Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Vladimir Filat. Potrivit lui Dodon, cererea către secretariatul Interpol de a-l anunța pe Plahotniuc în căutare internațională a fost transmisă pe data de 18 octombrie curent.

Totodată, Dodon a anunțat că la ședința Consiliului Suprem de Securitate s-a luat decizia ca să fie expediate și cereri directe dă căutare a lui Vladimir Plahotniuc către Statele Unite, Marea Britanie și România.

Despre faptul că cel de-al doilea nume al lui Plahotniuc ar fi Novak a anunțat în premieră moderatorul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, Alex Cozer. Invitatul acelei emisiuni a fost șeful PD, Pavel Filip. El a negat atunci că ar fi știut ceva despre a doua identitate a lui Plahotniuc. 

Opinia ta contează. Comentează!