Se anunță concurs la CSJ
Justiţie 10 aprilie 2023, 15:39 | 1257

Funcțiile vacante de la Curtea Supremă de Justiție vor fi suplinite de alți judecători, din instanțele de nivel inferior, prin transfer temporar. Decizia a fost luată astăzi de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, care au anunțat un concurs pentru 12 locuri vacante la CSJ.

Potrivit membrului CSM, Ion Guzun, judecătorii care vor participa la concursul pentru suplinirea posturilor vacante de la CSJ trebuie să corespundă mai multor criterii.

ION GUZUN, membru al Consiliului Superior al Magistraturii: "Să aibă opt ani lucrați în calitate de judecător, să aibă reputație ireproșabilă, să nu aibă sancțiuni disciplinare în ultimii doi ani, posedarea calităților și abilitaților profesionale necesare pentru exercitarea funcției de judecător al Curții Supreme de Justiție."

Membrii Consiliului au votat unanim pentru desfășurarea concursului la CSJ. Potrivit președintelui interimar al CSM, Nina Cernat, cererile de participare la concurs urmează să fie depuse la Consiliul Superior al Magistraturii în termen de zece zile de la data adoptării hotărârii.

NINA CERNAT, președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii: "Dosarele candidaților vor conține cererea de participare la concurs, CV-ul și scrisoare de motivare. Concursul pentru suplinirea, prin transfer temporar, a funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supreme de Justiție se va desfășura la 3 - 4 mai. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile. Copia prezentei hotărâre va fi expediată în toate instanțele judecătorești și va fi publicată pe pagina oficială a instituției."

Valul de plecări de la Curtea Suprema de Justiție a început pe 14 februarie curent, atunci când Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisiile a 18 judecători, printre care Ghenadie Plămădeala, Nadejda Toma, Elena Cobzac și Maria Ghervas. De asemenea, atunci au demisionat membrii CSJ care fac parte si din CSM - Petru Moraru, Victor Micu si Luiza Gafton. Pe 23 februarie, a fost înregistrat al doilea val de plecări. Printre cei care au ales să plece se numără și Dorel Musteață, președinte interimar al CSM, dar și Vladimir Timofti, președinte interimar al CSJ. Atunci experții au catalogat plecările drept un sabotaj al judecătorilor care nu au vrut să fie evaluați de comisia pre-vetting. În prezent, la CSJ activează doar cinci judecători.

Opinia ta contează. Comentează!