Maia Sandu a menționat că nu există niciun risc ca Republica Moldova să fie invadată de forțele armate ale Federației Ruse
Politic 23 mai 2023, 15:48 | 602

Vladimir Putin va fi reținut, dacă ajunge în Republica Moldova, în conformitate cu mandatul de arestare, emis în martie curent de Curtea Penală Internațională de la Haga. ”Republica Moldova este semnatar al Acordului Curții Penale și va respecta decizia Curții”, a declarat președintele Maia Sandu în cadrul unui interviu la Euronews România.

VITALIE COJOCARI, jurnalist Euronews România: "Știți că Vladimir Putin este acuzat de Curtea Penală Internațională. Dacă vine în Republica Moldova, va fi arestat?"

MAIA SANDU președintele Republicii Moldova: "Da. Republica Moldova este semnatar al acordului Curții Penale, iar Moldova va respecta decizia Curții."

În context, Maia Sandu a menționat că pentru Republica Moldova nu există niciun risc să fie invadată de forțele armate ale Federației Ruse.

MAIA SANDU președintele Republicii Moldova: "Acum nu există niciun risc de invazie militară pentru Republica Moldova, grație Ucrainei, care ține armată rusă departe de granița noastră. Dar ne confruntăm cu tentative de destabilizare a țării noastre. Am vorbit despre aceste tentative, acum câteva luni. Din fericire, instituțiile noastre au reușit să apere țara, iar noi devenim tot mai rezistenți. De mulți ani vedem că Rusia încearcă să ne șantajeze țara, folosind energia. Vreau să vă spun că azi, pentru prima oară de la dobândirea independenței, Moldova cu excepția regiunii transnistrene, nu consumă gaze rusești. Este o premieră."

Întrebată ce crede despre viitorul Transnistriei în cazul în care Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană, Maia Sandu a răspuns că autoritățile lucrează pentru o soluționare pașnică. ”Cu cât ne apropiem mai mult de Uniunea Europeană, cu atât vom vedea un interes mai mare”, a declarat Maia Sandu pentru Euronews România.

Opinia ta contează. Comentează!