Procuratura, sub lupa experților
Justiţie 22 noiembrie 2022, 19:37 | 1081

Combaterea corupției în Republica Moldova necesită și bani, și pârghii suplimentare. De această părere este procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin, care a transmis autorităților un mesaj clar: puterea trebuie să aplice imediat Legea cu privire la Procuratură, aprobată în 2016.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Ne trebuie sa implementăm legea din 2016 nu astăzi, ci „ieri”. De ce au trecut 6 ani de zile fără să fie implementată această lege? Pentru mine acesta e un semn că Moldova nu vrea să combată corupția mare. Eu sper că azi, fiindcă poporul nostru a votat pentru o schimbare, eu sper că avem lideri în țara asta, care vor depune eforturi adevărate de data aceasta ca să combatem corupția."

Declarațiile au fost făcute în cadrul prezentării raportului „Analiza funcțională a Procuraturii Anticorupție”. Potrivit Veronicăi Dragalin, în subordinea ei se află 50 de procurori și opt ofițeri de urmărire penală. Aceștia din urmă sunt responsabili de investigarea cazurilor de rezonanță, printre care dosarele Dodon, Stoianoglo sau Botnari. ”Este un număr prea mic pentru a face față provocărilor, dar și pentru a finaliza investigațiile”, a declarat Veronica Dragalin. Potrivit acesteia, Procuratura Anticorupție are nevoie de persoane calificate, dar și de un buget mai solid.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Noi nu avem nevoie de a cea limită de cinci ani de experiență pentru a veni la Procuratura Anticorupție. Eu aș prefera să vină procurori direct de pe băncile universității și să învețe la noi în instituție cum să devii un procuror de rang înalt și profesionist, asta este o idee. O altă idee, poată că astăzi nu este cazul să o discutăm, dar vreau să propun că în cazul în care noi reușim să confiscăm ceva bani, 1% să ajungă în bugetul procuraturii. Vă gândiți la acest lucru. Eu știu că România face acest lucru. Cred că este o propunere bună."

Raportul „Analiza funcțională a Procuraturii Anticorupție” a fost elaborat de expertul internațional al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Vitalii Kasko, fost prim-adjunct al procurorului general al Ucrainei. Raportul include peste 100 de recomandări privind combaterea corupției mari. Cercetarea arată că, în pofida progreselor înregistrate de Republica Moldova în eforturile sale de combatere a corupției, rămân multe lacune și inadvertențe care trebuie abordate atât din punct de vedere legislativ, cât și în practică, pentru a atinge obiectivul de combatere eficientă a marii corupții.

Opinia ta contează. Comentează!