Andrei Baștovoi, eliberat din detenție
Politic 20 decembrie 2018, 20:15 | 2080

Fostul deputat și unul dintre semnatarii Declarației de Independență Andrei Baștovoi a fost eliberat ieri din detenție, cu trei luni înainte de termen. El a fost condamnat în 2013 la nouă ani de închisoare, fiind învinuit de delapidări de fonduri în perioada în care era vicepreședinte al companiei „Ascom-Group”, dar și de comandarea unui dublu omor. Denunțul a fost făcut de către Anatol Stati, proprietarul „Ascom-Grup”.

Andrei Baştovoi a cerut suspendarea executării pedepsei încă în luna ianuarie, în prima instanță, doar că atunci Judecătoria Chișinău i-a respins demersul, scrie anticorupție.md. Ulterior, avocații săi au contestat decizia în Curtea de Apel Chișinău, unde fostul deputat și-a motivat solicitarea.

Recursul avocaților lui Andrei Baștovoi a fost admis. Fostul deputat a fost eliberat chiar din sala de judecată.

În același dosar cu Andrei Baștovoi a fost condamnat, la opt ani de închisoare, și fiul său, Valentin. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău le-a redus pedeapsa la 7,5 şi, respectiv, 7 ani de detenţie. Dosarul Baștovoi a fost purtat din instanță în instanță peste trei ani. În perioada detenției, soția sa, Svetlana Baștovoi, a decedat în luna ianuarie 2016, după ce s-a intoxicat cu gaz în propria casă. Atunci, lui Andrei și Valentin Baștovoi le-a fost permis să meargă cu escortă la funerarii. Mai mult. Lideri de opoziție au declarat că dosarul este unul fabricat, iar un grup de experți de la Bucureşti a stabilit că judecătorii de la Chișinău au admis mai multe omisiuni în cazul lui Andrei Baştovoi şi l-au condamnat pe cunoscutul om de afaceri în lipsa unor probe clare. Specialiștii au precizat că în instanță, judecătorii nu au permis să fie prezentate probe în apărarea lui Andrei Baștovoi, dar le-au administrat numai pe cele aduse de acuzarea de stat. În 2016, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului i-a dat câștig de cauză lui Andrei Baștovoi, care a reclamat condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13.

Opinia ta contează. Comentează!