SUA vor oferi armament Republicii Moldova dacă autoritățile de la Chișinău vor veni cu solicitări în acest sens
Politic 23 mai 2022, 23:10 | 842

Republica Moldova ar putea primi armament din partea Statelor Unite ale Americii, doar că pentru aceasta ar trebui să existe o solicitare din partea autorităților moldovene și o discuție între cele două state. Despre aceasta au anunțat reprezentanții Congresului American, aflați într-o vizită de lucru la Chișinău. Declarația a iritat Rusia, care a anunțat că va urmări atent reacțiile Chișinăului în acest sens.

MICHAEL MCCAUL, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe: "O să avem discuții și despre posibilitatea de a oferi arme, dar aici trebuie să avem și disponibilitatea Republicii Moldova în acest sens. Noi suntem deschiși să facem aceste livrări."

Președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Gregory Meeks, a declarat că Moldova poate conta pe ajutorul Statelor Unite ale Americii. Iar dacă are nevoie de armament, trebuie doar să-l ceară.

GREGORY MEEKS, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe: "Noi trebuie să discutăm cu Guvernul Republicii Moldova, pentru că nu vrem să fie depășită. Trebuie să existe un dialog între cele două țări, trebuie să ținem cont de ceea ce vrea Moldova. Vrem să fim un prieten și un aliat pe care Republica Moldova să poată conta și vrem să asigurăm Moldova că poate conta pe noi ca prieten și aliat."

Obiectivul lui Vladimir Putin este de a bloca porturile Ucrainei și de a înfometa poporul Ucrainei, susțin membrii delegației americane.

MICHAEL MCCAUL, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe: "Odesa este parte a planului său - vrea să-i taie accesul la Marea Neagră. Dacă nu putem scoate grâul prin Odesa, acest lucru poate genera un deficit de grâne și poate conduce la o foamete la nivel global. În acest sens, planurile Rusiei pot afecta Moldova și Georgia, care nu sunt protejate de articolul cinci al NATO. Iată de ce suntem gata să contribuim la înarmarea Moldovei, dacă ni se va cere acest lucru."

Reprezentanții Congresului American cred că Rusia va pierde acest război, ceea ce ar ține Moldova la adăpost.

MICHAEL MCCAUL, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe: "Consider că voința poporului ucrainean este superioară moralului trupelor ruse și că Ucraina va învinge în această luptă. Am văzut cum se fortifică Ucraina contra Rusiei. La început credeam că o să reziste doar patru zile și iată că sunt aproape de victorie. Cred că acest lucru ar trebui să insufle încredere că Rusia va pierde acest război."

La sfârșitul săptămânii trecute și ministrul britanic de Externe a declarat că Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a fi protejată împotriva unei eventuale invazii ruse - declarație ce a iritat Moscova. Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Andrei Rudenco, a declarat pentru Ria-Novosti că Kremlinul va urmări cu atenție reacția Chișinăului la recentele oferte de înarmare ale Occidentului. Statele Unite au aprobat și un ajutor financiar pentru Ucraina și Republica Moldova în valoare de 40 de miliarde de dolari, dintre care 4 miliarde constituie ajutor umanitar.

Opinia ta contează. Comentează!