Jurnalul orei 15, 21 Septembrie
Jurnalul orei 15:00 21 septembrie 2022, 16:08 | 470

Prezentat de Eugenia Apostu

Liderul de la Kremlin a anunțat mobilizare parțială, invocând un pericol pentru integritatea Rusiei. Vladimir Putin a înregistrat un mesaj video către cetățeni, difuzat la televizor în această dimineață. Se întâmplă chiar de Ziua Internațională a Păcii și în plin succes al Kievului în contraofensiva pornită după ce Moscova a declanșat acum șapte luni un război în Ucraina. Anunțul lui Putin vine și după intenția autorităților ruse de ocupație de a desfășura referendumuri de aderare la Rusia a regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

Anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială în Rusia și acumularea a 300 de mii de soldați, pentru a fi trimiși la război, a trezit reacții dure la nivel internațional. Liderii mondiali atrag atenția că sprijinul, inclusiv militar, pentru Ucraina nu va înceta, iar războiul se va termina conform condițiilor Kievului, nu ale Moscovei. Casa Albă atrage atenția că mobilizarea anunțată în Rusia este legată direct de intențiile Kremlinului de a anexa noi teritorii în Ucraina și-i transmite lui Putin că el și țara sa vor avea de plătit pentru aceste acțiuni.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat marţi Rusia că a provocat o întoarcere la epoca imperialismelor prin invadarea Ucrainei. "Lumea asistă din 24 februarie la o întoarcere la epoca coloniilor. Franţa refuză acest lucru şi va căuta cu obstinaţie pacea", a subliniat preşedintele Macron de la tribuna ONU.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie