Vasile Botnari n-a fost condamnat cu suspendare
Justiţie 10 septembrie 2020, 18:57 | 2484

Apar noi informații despre dosarul fostului director SIS Vasile Botnari. Potrivit unui document apărut în presă, Botnari NU A FOST condamnat la închisoare cu suspendarea executării pedepsei, așa cum a declarat marți procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Mai mult, Botnari nu ar fi achitat nici prejudiciul de 125 de mii de euro, ca urmare a condamnării Republicii Moldova la CEDO, despre care vorbea Stoianoglo. Botnari ar fi scăpat doar cu o amendă de 88 de mii de lei. Drept reacție, Procuratura Generală anunță că a dispus efectuarea unei anchete de serviciu.

Fostul director al SIS Vasile Botnari s-a ales cu o amendă pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci regimului de la Ankara, distrugerea a șapte familii și condamnarea Republicii Moldova la CEDO. Asta reiese dintr-un document publicat de un portal de știri, care ar reprezenta tocmai sentința ”secretizată” despre care vorbea marți procurorul general Alexandr Stoianoglo. Aceeași sursă mai informează că procurorii, care au cerut inițial doi ani de închisoare pentru Vasile Botnari, nici nu au contestat sentința emisă de Judecătoria Chișinău. De altfel, în sentință nu scrie nimic despre faptul că fostul șef al SIS ar trebui să achite prejudiciile plătite de statul Republica Moldova, conform deciziei CEDO. În document apare doar o amendă, de 88 de mii de lei. Unii deputați din opoziție s-au arătat revoltați de acțiunile autorităților și cer explicații de la procurorul general.

SERGIU LITVINENCO, deputat al PAS: "Procurorul general să ne răspundă - de ce nu a contestat această decizie? Pentru că din câte noi înțelegem, termenul de contestare a expirat. Deci, procurorii nu mai pot contesta o astfel de decizie. Respectiv, ea devine definitvă și irevocabilă. Este oare Procuratura de acord și consideră oare Procuratura că este corect să dai o amendă de 88 de mii de lei pentru o astfel de faptă gravă? Toate aceste lucruri trezesc o bănuială rezonabilă cu privire la independența actualului procuror general."

IGOR GROSU, deputat al PAS: "Vă invit să vă uitați foarte atent la judecătorul care a adoptat această decizie. O să vedeți că este un judecător căruia nu de mult timp i-a fost extins mandatul de către Igor Dodon.Este clar că Igor Dodon l-a răsplătit pe fostul șef al SIS-ului pentru serviciile care le-a prestat și care le prestează în continuare. Asta-i justiția lui Dodon - să scoată bandiții din pușcărie și să-i salveze de la pușcărie. Asta-i lupta lui reală cu corupția."

”Asemenea afirmații țin de imaginația inflamată a domnilor din opoziție”, a reacționat reprezentanta Președinției, Carmena Sterpu. Potrivit acesteia, ”președintele Dodon nu are și nici nu poate avea vreo influență asupra organelor de drept și judecătorești”. Procurorul general Alexandr Stoianoglo nu ne-a răspuns la apel, dar instituția pe care o conduce a emis un comunicat în care afirmă - cităm - ”în contextul pretențiilor cu privire la prestația procurorului care a gestionat acest dosar, s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi stabilite toate circumstanțele de fapt ale cazului”, citat închis.

De notat că și în comunicatul de ieri al Procuraturii, și în cel de astăzi se arată că ”sentința aplicată lui Vasile Botnari a fost secretizată în totalitate de judecătorul de caz”. Pe de altă parte, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Dorin Dulghieru, a declarat presei că ”în instanță dosarul deja a ajuns cu bifa secretizat”. Am încercat să obținem explicații de la reprezentantul Procuraturii Generale, Maria Vieru, dar ea nu ne-a răspuns la apel.

Opinia ta contează. Comentează!