Zeci de tineri pasionați de arta culinară participă astăzi la Campionatul gastronomic pentru juniori, ediția a VIII-a
Zeci de tineri pasionați de arta culinară participă astăzi la Campionatul gastronomic pentru juniori, ediția a VIII-a. Tinerii spun că pentru acest concurs s-au pregătit luni întregi, iar alții au avut nevoie de doar două zile pentru a face față provocărilor. Echipa de juriu spune că va fi foarte exigentă.
Reprezentanții a 18 instituții de învățământ au participat la trei probe: „tema pentru acasă”, dedicată Zilei internaționale a copiilor, „Cutia magică” și categoria individuală pentru bucătari și brutari. Acești tineri din Bălți spun că au venit la campionat, deoarece este o bună oportunitate pentru cei, care vor să construiască o carieră în domeniu. Unii dintre ei au stat zeci de ore pentru a prepara unele delicii culinare.
Această tânără participă pentru prima dată la campionat și spune că a exersat aproape două luni, ca să facă o pâine puhavă din doar două ingrediente: făină și lapte.
Pe unii participanți produsele din „Cutia magică” i-au luat prin surprindere. Într-un timp restrâns, aceștia urmau să gătească trei feluri de mâncare.
Fiecare participant va fi apreciat la justa valoare, afirmă experții din juriu.
ALEXANDRU COMERZAN, expert: "Criteriile de jurizare, cred pentru mine vor fi cu siguranță: cum lucrează, cât de curat lucrează băieții, cum arată farfuria, adică cât de colorată este. Bineînțeles, gustul este cel mai important. Copiilor le urez succes!"
VICTOR MITIN, președintele juriului: "Cofetarii vor prepara dulciuri, brutarii - pâine, iar bucătarii vor pregăti gustări reci, dar și mâncare caldă. Vom aprecia corectitudinea, viteza de preparare, vom evalua la vedere bucatele, iar apoi și gustul acestora."
VITALIE BELÂI, director, școala profesională Nr.2, Chișinău: "Campionatul este o pistă de lansare pentru viitorii specialiști din domeniul HoReCa. Este o posibilitate și oportunitate a concurenților să se manifeste, pentru ca ulterior, de ce nu, să fie angajați. cu succes pe piața muncii."
Organizatorii campionatului spun că, la final, cei mai buni vor fi premiați cu medalii, cupe de câștigător, dar vor primi și premii bănești.
VERA POPOV, consultant superior, Ministerul Educației și Cercetării: "Concurenții vor fi premiați de partenerii noștri și de Ministerul Educației cu premii bănești. Campionatul gastronomic este... de a descoperi tinere talente și desigur de a promova competivitatea, în viitor, pe piața muncii a specialiștilor."
Scopul Campionatului gastronomic pentru juniori, ediția a VIII-a, este de a promova instituțiile de învățământ profesional tehnic.








