Telefilm Chişinău lansează astăzi filmul „Zbor”, un documentar despre maestrul Vladimir Beşleagă, care împlinește 91 de ani
Cultură 25 iulie 2022, 18:27 | 1259

Telefilm Chişinău lansează astăzi filmul „Zbor”, un documentar despre maestrul Vladimir Beşleagă, care împlinește tot astăzi 91 de ani. Pelicula va fi proiectată la Teatrul „Eugene Ionesco”. Scriitorul face parte din generația de aur a scriitorilor români din Basarabia.

Vladimir Beșleagă face parte din generația de aur a scriitorilor români din Basarabia. El a scris romanele „Zbor frânt", „Nepotul", „Durere", „Viața și moartea nefericitului Filimon". Omagiatul este cunoscut și în calitate de eseist și traducător.

VLADIMIR BEȘLEAGĂ, scriitor: "Am scris întotdeauna numai atunci când m-a durut. De ce mi se ia vederea? De ce mi se ia vederea dinafară? Ca să mi se deschidă vederea din interior. Să văd ce sunt eu. Ce am fost eu."

În anii ‘90, Vladimir Beșleagă s-a implicat în Mișcarea de renaștere națională, a fost deputat în primul Parlament.

Vladimir Beșleagă s-a născut în 1931, la Mălăiești, Grigoriopol. În 1955 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. Activitatea de publicist și-a început-o la revistele ”Chipăruș”, ”Cultura Moldovei”, ”Tinerimea Moldovei”. În 1996 a fost decorat cu Ordinul Republicii, distincție pe care a refuzat-o în semn de protest față de decorarea, cu același ordin, a fostului lider comunist Ivan Bodiul. Vladimir Beșleagă a semnat lucrări de proză memorialistică, jurnale etc. Manuscrisele mai multor romane ale sale se păstrează în fondurile Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.

Opinia ta contează. Comentează!