Trei dintre miniștrii învestiți au fost anterior implicați în scandaluri și blamați public
Politic 9 noiembrie 2020, 19:43 | 1766

Trei din cei patru miniștri, care au fost învestiți astăzi în funcție, au făcut anterior declarații controversate, au provocat nemulțumire și proteste sau au figurat în dosare penale pentru îmbogățire ilicită. Chiar și așa, Igor Dodon le-a spus astăzi noilor miniștri că au venit în Guvern pe termen lung și s-a arătat sigur că acest cabinet, condus de Ion Chicu, va fi susținut și în continuare de o majoritate parlamentară, oricare ar fi ea.

Aureliu Ciocoi a revenit la conducerea Ministrului de Externe, unde a fost șef din noiembrie 2019 până în martie curent. Fiind ministru, Ciocoi a provocat acțiuni de protest ale veteranilor, după ce a declarat presei că în timpul războiului de pe Nistru, intervenția armată a Rusiei a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge.

AURELIU CIOCOI, ministrul Afacerilor Externe: "A fost un conflict armat declanșat cunoaștem foarte bine de cine - de anumite forțe separatiste din regiunea transnistreană. Factologic armata Federației Ruse dislocată la acel moment în estul Republicii Moldova a intervenit în forță pentru a opri vărsările de sânge."

Victor Gaiciuc, revenit și el din funcția de consilier al lui Igor Dodon, preia din nou șefia Ministerului Apărării. Gaiciuc este tatăl finului lui Igor Dodon. Gaiciuc a fost supus unei moțiuni simple, pe vremea cât era ministru fiind acuzat că a elogiat mercenarii din Donbas și a susținut agresiunea rusă împotriva Ucrainei într-o declarație publică. Chiar și așa, Dodon i-a acordat lui Gaiciuc titlul de general de divizie, după ce acesta a plecat din funcție, tot în martie curent. Cât despre Lilia Pogolșa, noul ministrul al Educației, portalul ”Moldova Curată” a dezvăluit anterior într-o investigație că numele ei figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Dosarul ar fi fost intentat pe vremea când Pogolșa era ministru adjunct al Educației în timpul guvernării PD. ”Moldova curată” mai nota că funcționara este proprietara unui apartament de 3 milioane de lei, iar familia ei deține un apartament în Rusia și o casă în Republica Moldova. Potrivit unor surse, dosarul Liliei Pogolșa a fost clasat în luna august curent. Igor Dodon a declarat astăzi după învestirea noilor miniștri că aceste modificări în Executiv urmau să fie făcute oricum și că actuala echipă guvernamentală, în frunte cu Ion Chicu, este pentru mult timp.

În discursul său, Igor Dodon nu a pomenit nimic despre posibilitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate.

Opinia ta contează. Comentează!