S-au încheiat așa-zisele referendumuri organizate de ocupanții ruși în Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson
Externe 28 septembrie 2022, 20:09 | 386

S-au încheiat așa-zisele referendumuri organizate de ocupanții ruși în regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Potrivit Moscovei, majoritatea covârșitoare a locuitorilor ar fi votat pentru ca regiunile să fie alipite la Rusia. ”Este o farsă, care nu poate fi numită nici măcar o imitare a unui referendum", afirmă Kievul. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană nu va renunța la planurile sale de eliberare a teritoriilor. Reprezentantul Statelor Unite la ONU a propus o rezoluție de condamnare a acțiunilor Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU, iar Canada a anunțat un nou pachet de sancțiuni contra Federației Ruse.

Autoritățile ruse de ocupație instalate de Kremlin în Ucraina s-au grăbit să anunțe rezultatele.

KIRIL STREMOUSOV, adjunctul șefului de ocupație rusă în regiunea Herson: "Din punct de vedere juridic, referendumul a avut loc pentru că mai mult de jumătate din populație a venit și a votat. Noi asta am văzut, în ciuda faptului că au existat o mulțime de declarații că cineva a forțat pe cineva. Noi n-am forțat pe nimeni."

EVGHENII BALIȚKII, șeful administrației ruse de ocupație din regiunea Zaporojie: "De facto, s-a produs îndepărtarea regiunii Zaporojie de la Ucraina. Acum, așteptăm decizia guvernării din Rusia, care trebuie să ne primească pe noi în componența ei."

În replică, Volodimir Zelenski a subliniat că dacă Moscova recunoaște rezultatele așa-ziselor referendumuri, el nu va avea ce discuta cu Putin.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Implementarea de către Rusia a așa-numitului ”scenariu Crimeea”, o altă încercare de a anexa teritoriu ucrainean va însemna că nu mai este nimic de discutat cu președintele Rusiei. Acest lucru este clar."

VADIM GULKO, adjunctul șefului administrației militare din Herson: "Primim informații de la oamenii de acolo. Trebuie să înțelegeți că ceea ce s-a întâmplat nu reprezintă un referendum. Este un film. Totul este făcut pentru camerele de luat vederi. Din punct de vedere legal, nu a fost nicio pregătire. Ei au venit în casele oamenilor cu arme și i-au forțat sau îi prindeau pe stradă."

"Aceste pământuri sunt Ucraina, nu recunoaștem rezultatele false", au fost câteva din reacțiile internaționale.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Tocmai am vorbit cu președintele Zelenski și am precizat că aliații NATO susțin fără echivoc suveranitatea și dreptul la autoapărare al Ucrainei. Referendumurile fictive organizate de Rusia nu au nicio legitimitate și reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Aceste pământuri sunt Ucraina."

CHARLES MICHEL, președintele Consiliului European: "Referendumuri fictive. Rezultate false. Nu recunoaștem niciunul dintre ele."

OLAF SCHOLZ, cancelarul Germaniei: "Nu vom accepta rezultatele acestor referendumuri false și vom continua să susținem Ucraina cu tărie neîntreruptă. Germania sprijină Ucraina în măsura posibilităților sale și, în același timp, face tot ce este posibil pentru a preveni un conflict direct între NATO și Rusia."

JUSTIN TRUDEAU, premierul Canadei: "Canada nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată rezultatele referendumurilor ilegitime ale Rusiei și nici tentativa de anexare ilegală a teritoriilor ucrainene. Permiteți-mi să fiu clar: granițele Ucrainei nu se vor schimba. Teritoriul Ucrainei va rămâne al Ucrainei."

Acum o săptămână, separatiştii au cerut organizarea rapidă a așa-ziselor referendumuri în contextul contraofensivei ucrainene, care a înregistrat progrese teritoriale semnificative. O parte din aceste regiuni au fost ocupate de Rusia la începutul invaziei sale în Ucraina.

Opinia ta contează. Comentează!