BNM a decis să micșoreze rata de bază până la nivelul de 20 la sută anual
Economic 5 decembrie 2022, 19:47 | 600

Prognoza Băncii Naționale din 15 noiembrie, privind temperarea inflației, a fot una veridică și din acest motiv, BNM a decis să micșoreze rata de bază, și norma rezervelor obligatorii. Despre aceasta a anunțat astăzi guvernatorul băncii centrale, Octavian Armașu, în cadrul unui briefing.

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să micșoreze rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară până la nivelul de 20 la sută anual, ceea ce constituie o diminuare de 1,5 puncte procentuale. BNM a decis și reducerea ratelor de dobândă: la creditele overnight - la nivelul de 22% la sută anual, iar la depozitele overnight - la nivelul de 18% la sută anual. Se diminuează și norma rezervelor obligatorii, de la 40 la 34 la sută din baza de calcul.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: "Decizia de astăzi a fost adoptată în contextul perspectivei de inversare a traiectoriei inflației anuale după valoarea maximă din trimestrul 4 al anului curent și conturării unor presiuni dezinflaționiste pronunțate din partea cererii agregate pe fondul unei deviații PIB negative pe parcursul orizontului de prognoză."

Guvernatorul Băncii Naționale a declarat că prin această decizie de politică monetară, BNM își propune să revigoreze activitatea economică, inclusiv în ceea ce privește creditarea și încurajarea investițiilor.

Octavian Armașu a precizat că astfel, Republica Moldova „se alătură primelor țări ale lumii care a început relaxarea politicii monetare”. El spune că procesul infalționist din țara noastră s-a manifestat mai devreme, iar măsurile restrictive aprobate anterior de Banca Națională au avut impactul așteptat. Guvernatorul a precizat că BNM și-a stabilit drept țintă reducerea inflației la nivelul de 5 la sută (±1,5 puncte procentuale) pe termen mediu.

Opinia ta contează. Comentează!