Geoană: Rusia va continua cu provocările
Politic 5 aprilie 2024, 20:00 | 1174

Moscova își va amplifica în anul electoral 2024 activitatea, pentru a opri drumul european al Republicii Moldova. De această părere este secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Într-un interviu pentru Jurnal TV, oficialul a declarat că Republica Moldova este partener comun al Uniunii Europene și al NATO, și de aceea, țările aliate vor fi alături pentru a depăși provocările.

MIRCEA GEOANĂ, secretar general adjunct al NATO: "Suntem conștienți că acest an electoral și foarte important, referendum, alegeri prezidențiale în Republica Moldova, va fi probabil un subiect de activitate suplimentară a Federației Ruse, a celor pe care-i dirijează în interiorul republicii și, bineînțeles, prin mijloace de propagandă, dezinformare și încercare de a opri drumul european al Republicii Moldova."

Țările aliate sunt interesate în a sprijini Republica Moldova să devină mai robustă militar, să aibă sisteme de apărare anti-rachetă și capabilități moderne, afirmă Mircea Geoană. Potrivit lui, „tot ceea ce NATO face pentru Ucraina, face și pentru Republica Moldova”.

MIRCEA GEOANĂ, secretar general adjunct al NATO: "E clar. Dacă Ucraina rezistă și va rezista în fața acestui război prelungit, atunci și condițiile strategice pentru ca Republica Moldova să poată să meargă în Europa, către Occident, unde este locul firesc al Republicii Moldova, va fi mult mai ușor de ajuns."

În context, Mircea Geoană a declarat că în Ucraina situația este complexă, forțele armate ale acesteia având o anumită dificultate în aprovizionarea cu muniție. De aceea, sistemul de apărare anti-rachetă trebuie întărit.

MIRCEA GEOANĂ, secretar general adjunct al NATO: "În același timp, vedem în Marea Neagră, Ucraina are succes. Vedem cum capacitatea lor de a afecta aviația strategică sau de nivel înalt a Rusiei funcționează. Vedem cum rachete supersonice cu care Rusia se lăuda foarte mult sunt doborâte de ucraineni, evident, cu sprijinul echipamentelor din Occident."

Vestea proastă pentru Europa e că Rusia va rămâne agresivă, amenințătoare, imprevizibilă, pentru o perioadă relativ lungă, iar războiul Rusiei în Ucraina va dura.

MIRCEA GEOANĂ, secretar general adjunct al NATO: "De aceea, trebuie să ne înarmăm cu răbdare, să învățăm lecțiile acestei perioade complicate, să stăm uniți, să ne ajutăm între noi, și chiar dacă Republica Moldova este o țară neutră prin constituție, asta nu înseamnă că relația cu NATO nu se aprofundează. Și mai ales, credem că acest an va fi foarte important pentru drumul european al Republicii Moldova."

Pe final, Mircea Geoană a spus că drumul european este cel mai bun pentru Republica Moldova, menționând că Occidentul asigură prosperitate și democrație, iar Rusia, din păcate, a îmbrățișat calea autocrației și a derapajelor antidemocratice.

Opinia ta contează. Comentează!