ANI s-a autosesizat urmare a investigației de la „Jurnalul Săptămanii” vizând averea magistraților din Comrat
Jurnalul Săptămînii 23 august 2021, 01:06 | 3574

Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat urmare a investigației de la „Jurnalul Săptămânii” vizând averea judecătorilor din Comrat. Pe numele lui Valeriu Hudoba a fost pornită anchetă de control privind averea pe care o deține, dar nu o declară.

MARIA DASTIC, purtător cuvant, ANI: "ANI s-a autosesizat în baza investigației jurnalistice pe care ați realizat-o la Jurnalul Săptămânii în care sunt vizați mai mulți magistrați din Comrat. Săptămâna trecută, inspectorul de integritate a decis să fie inițiată o procedură de control pe numele unuia dintre aceștia."

Potrivit investigației, fostul procuror Valeriu Hudoba a fost numit judecător la Comrat în iulie 2016, pe un termen de cinci ani. În declarația de interese și avere pentru anul 2020, Valeriu Hudoba a indicat un salariu de 287.013.65 de lei. Soția sa a încasat un venit anual de peste 50 de mii de lei. Cam patru mii de lei pe lună. Hudoba a raportat în declarația de avere două firme fondate de soția sa. Am încercat să aflăm detalii și ne-am deplasat la Judecătoria Comrat. Surprins, Valeriu Hudoba a refuzat să vorbească cu noi. VALERIU HUDOBA, judecător Judecătoria Comrat: "Vă rog, toate întrebările mai târziu. Eu nu pot acum să comentez."

Ulterior, magistratul ne-a invitat în birou, ne-a întrebat repetat ce vrem să aflăm și abia după ce l-am anunțat că ne interesează amănunte privind declarația lui de avere și interese, a acceptat să vorbească. Oficial, familia Hudoba a primit anul trecut o donație de 100.000 de lei de la mama sa, Parascovia Terzi, pensionară. VALERIU HUDOBA, judecător Judecătoria Comrat: "-Am indicat salariul meu, al soției, după memorie, ce țin minte. Ceea ce am primit un cadou din partea mamei mele. -Despre ce cadou este vorba? -A apărut un articol, unde era indicat că eu primesc din partea mamei mele cadouri, care este pensionară. Ea este într-adevăr pensionară, numai că ea a activat mai mult de 25 de ani în calitate de judecător și are o pensie destul de bună. Respectiv, ne ajută."

Nu putem trece cu vedere că și în anii precedenți, judecătorul a raportat ajutoare generoase de la mama sa. De exemplu, pentru anul 2017 magistratul a raportat o donație de 200 de mii lei. Pentru anul 2018 - 28 de mii euro, cam 600 mii lei, iar pentru anul 2019 - 140 mii lei. Hudoba a devenit judecător în iulie 2016, după ce anterior a fost procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție și procuror adjunct interimar al Procuraturii Unității teritorial administrative ”Gagauz-Yeri”. Deși, în ultimii cinci ani a activat doar în instituțiile de drept, magistratul a reușit să-și procure opt terenuri intravilane. Două le-a procurat în anul 2019, cu 100 de mii de lei. La capitolul bunuri imobile, familia Hudoba arată că și-a procurat o casă de 320 metri pătrați, evaluată la 450 mii lei, două apartamente și un garaj. VALERIU HUDOBA, judecător Judecătoria Comrat: "-Da, dar un apartament îi aparține mamei mele. Clar că eu m-am născut acolo. -Și o casă? -Da, și o casă, care a fost construită. -Este gata? -Trăim acolo, dar nu este gata. -Este construită de dvs sau este procurată? -Este construită de noi."

Casa lui Hudoba se află într-un sector privat din centrul orașului Comrat. Și pentru că magistratul și-a îngrădit locuința cu un gard înalt, am fost nevoiți să ridicăm Drona. De sus observăm că judecătorul se află în plin proces de construcție. Casa a fost construită de la zero în ultimii doi ani. În orașul Comrat, familia Hudoba este proprietară a 17 spații comerciale. VALERIU HUDOBA, judecător Judecătoria Comrat: "-Și unde se află aceste spații? -Aici, în Comrat. -Este vorba de un mall, piață? -Este vorba de spații comerciale. Eu nu vreau să vorbesc. Tot ce am declarat este indicat. Sunt organe competente, care verifică declarația de avere. Spațiile au fost indicate de mai multe ori, nu anul acesta sau anul trecut."

Dar să le luăm pe rând. În anul 2015, judecătorul a intrat în posesia unui spațiu comercial de 81 metri pătrați, amplasat într-o piață din orașul Comrat, unde soția magistratului, Ala Hudoba, avea două magazine, în care vinde încălțăminte. În 2016, imediat după ce Hudoba a devenit judecător, familia lui cumpără alte 11 spații comerciale în aceeași piață. Hudoba a devenit proprietarul unui teren de 25 de ari și al construcțiilor aflate pe el, cu o suprafață totală de 652 de metri pătrați. Valoarea cadastrală a terenului și a construcțiilor la acea vreme era evaluată la peste 2,7 milioane de lei. Terenul și cele 11 construcții reprezintă de fapt piața comercială din Comrat, numită de localnici ”Piața Bugeac”. Pe teritoriul ei sunt amplasate mai multe magazine administrate de Ala Hudoba. Drept dovadă sunt și anunțurile lipite pe pereții pieței. VALERIU HUDOBA, judecător Judecătoria Comrat: "-Aici depinde ce înțelegi prin piață. Ce înseamnă piață? -În piață sunt niște spații. Aparțin firmei și totodată aparțin altor firme sau altor oameni. Nu este neapărat că piața aparține însuși soției mele sau firmei respective. Acolo mai sunt niște magazine, care aparțin altor oameni."

Chiar dacă soția sa deține afaceri în comerț, administrează o piață comercială, unde dă cu chirie încăperi, magistratul nu indică în declarația de avere nici dividende, nici venituri încasate din darea în locațiune a spațiilor respective. Hudoba spune că a completat declarația sa de avere din spusele soției și nu știe nimic despre activitatea acestor companii.

VALERIU HUDOBA, judecător Judecătoria Comrat: "Da, ele aparțin ca atare nu trebuie să indic. Ele aparțin soției mele, dar având în vedere că odată am indicat tot le indic aceste spații. Dar ele aparțin firmei, care aparține soției mele. Nu soției, dar unde soția este conducător, împreună cu alte persoane, adică părinții ei, fondatori. -Deci, soția dvs administrează mai multe spații comerciale? -Soția mea este administrator la firma respectivă."

Dacă accesăm informații despre compania SRL "Miverd" aflăm că Ala Hudoba este singurul fondator și admnistrator cu întreg pachetul de acțiuni. La cea de-a doua companie, SRL "Asvini", soția magistratului deține 50 la sută din acțiuni. Pe teritoriul pieței din Comrat se construiește acum, din temelie, un magazin pentru încălțăminte, iar vânzătorii ne-am comunicat că totul aparține soției judecătorului. Hudoba nu a confirmat, dar nici nu a infirmat, însă ne-a precizat că și socrii săi sunt antrenați în construcția noului magazin.

VALERIU HUDOBA, judecător Judecătoria Comrat: "-Oamenii zic că va fi un viitor magazin de încălțăminte, al soției dumneavoastră. -Eu nu pot să vă răspund la întrebare. Eu nu construiesc nimic. Mai mult decât atât... Soția mea lucrează cu părinții ei. Afacerea aceasta au avut cu mult timp înainte de căsătoria noastră. Și nu aparține mie personal sau familiei mele. Respectiv, nu pot să vă răspund la această întrebare. Adresați-vă la părinți sau la soție. -Este soția judecătorului. -Dar nu dumneaei însăși construiește! Acolo și părinți sunt antrenați în construcția dată."

Colegul lui Valeriu Hudoba din aceeași instanță, Vasilii Hrapacov, a fost numit în funcție la sfârșitul anului 2013. În declarația de avere și interese pentru 2020, Vasilii Hrapacov arată un salariu de 306. 211.38 de lei, un venit obținut din activitatea didactică, de peste șase mii de lei, dar și alte 18 mii lei obținute din alte surse. Hrapacov nu indică nimic de soția sa, deși în declarațiile anterioare, acesta scria că soția activa în Parlament. Familia Hrapacov deține două terenuri. Mai exact, magistratul a primit gratuit în 2017 un teren agricol de opt ari, dar și un apartament de 68 de metri pătrați, cu titlu gratuit, cu o valoare cadastrală de aproape 200.000 de lei. Ulterior, în 2019, magistratul obține la fel cu titlu gratuit un garaj de 33 metri pătrați, evaluat la peste 47 mii lei. Am încercat să obținem de la el o explicație, însă personalul din cadrul Judecătoriei Comrat ne-a declarat că acesta nu se află în instanță. Ulterior, l-am găsit la telefon. Hrapacov ne-a spus că locuiește în casa cumnatei sale, care este plecată cu traiul în Rusia... VASILII HRAPACOV, judecător, judecătoria Comrat: "Ele aparțin surorii soției mele, Ludmila Ivanciova este sora soției mele. Eu trebuie să declar tot de ce mă folosesc, de aceea am indicat. Mă folosesc și declar. -Dumneavoastră le folosiți gratis? Nu plătiți nimic pentru ele? -Da, gratis. Este vorba de sora soției. Ea a devenit proprietarul acestui apartament în anul 2012."

Vasilii Hrapacov afirmă că nu are destui bani pentru a-și procura propria locuință.

VASILII HRAPACOV, judecător, judecătoria Comrat: "Noi tot dorim să soluționăm problema locuinței. Poate vom lua un credit. Deocamdată, nu am posibilitate să îmi cumpăr o locuință proprie."

Am aflat că pe numele magistratului Hrapacov există o plângere penală din partea unui locuitor al orașului Comrat. Cetățeanul a filmat vizita sa la Inspectoratul de Poliție Comrat, unde a depus plângerea, și a postat-o pe rețele de socializare.

Șeful Inspectoratului de Poliție Comrat, Nicolai Tomailî, ne-a confirmat că există o plângere din partea unui locuitor al orașului, nemulțumit de activitatea magistratului Vasilii Hrapacov, fără a oferi detalii.

NICOLAI TOMAILÎ, șeful Inspectoratului de poliție Comrat: "Materialul a fost înregistrat conform art. 274. Ulterior vom lua o decizie. Deocamdată, nu a fost luată o decizie. În Codul de procedură penală sunt clar stipulați termenii. Ne vom încadra în acești termeni și vom lua o decizie."

Magistratul Hrapacov știe despre existența unei plângeri pe numele său, însă afirmă că acest nu-l deranjează. VASILII HRAPACOV, judecător, judecătoria Comrat: "Da, există o astfel de plângere, se examinează. Este dreptul cetățeanului să depună plângere."

La capitolul bunuri mobile, Vasilii Hrapacov arată un autoturism Hyndai Tucson, procurat în anul 2019 cu 190 de mii de lei. Președintele interimar al Curții de Apel Comrat, Grigori Colev, a fost numit în funcția de judecător în iunie 2007. În declarația de avere și interese pentru 2020, el arată un salariu de 386. 314.70 de lei, iar soția sa, care este executor judecătoresc, a ridicat un salariu de 123. 295.44 de lei. Familia Colev a obținut alte opt mii de lei din alte surse. Oficial, magistratul este posesor al opt terenuri agricole. În 2020, Colev și-a procurat un apartament de 69 metri pătrați, cu 438 mii lei și, un loc de parcare, de 13 metri pătrați, fără a indica prețul. Pentru a discuta cu Grigori Colev, ne-am deplasat la Curtea de Apel Comrat. Inițial, el a acceptat să ne vorbească, dar după ce a înțeles că ne interesează achizițiile făcute în 2020, a refuzat discuția, afirmând că are emoții.

GRIGORII COLEV, președinte Curtea de Apel Comrat: "-Declarația este publică și nu vreau, nu avem. -Aveți înregistrate cinci apartamente. -Scuze, am emoții."

Deși în ultimii 14 ani, magistratul nu a indicat alte venituri, averea familiei s-a extins pană la trei apartamente și un garaj. Colev a beneficiat de o donație. El este stăpânul unei case de 119.6 de metri pătrați, în valoare de 46.314 de lei. Judecătorul spune că toate imobilele au fost procurate din salariu.

GRIGORII COLEV, președinte Curtea de Apel Comrat: "-Câte sunt indicate, sunt toate ale mele. -Din salariu procurate? -Desigur. Din alte surse nu aveau cum fi procurate. Mulțumesc. Alte răspunsuri eu nu am."

La capitolul bunuri mobile, Colev a indicat o mașină Toyota Avensis, procurată în anul 2013 cu 50 de mii de lei. Colegul său din aceeași instanță, Afanasi Curdov, a devenit magistrat în aprilie 1995. În declarația de avere și interese, Curdov a indicat un salariu de 322. 841.30 de lei, dar și un venit de 68. 881.09 de lei, obținut de soția sa. Curdov beneficiază de pensie - 153.479.04 de lei. La capitolul bunuri imobile, familia magistratului indică două terenuri intravilane, un apartament, un garaj și o construcție.

AFANASI CURDOV, judecător Curtea de Apel Comrat: "-Eu trăiesc în casă cu cinci etaje și eu trăiesc la etajul. Nu, sarai, garaj și subsol și un apartament. Eu tot am declarat."

La capitolul bunuri mobile, magistratul indică un BMW x5, cumpărat cu 100 mii lei. Cam cinci mii de euro.

AFANASI CURDOV, judecător Curtea de Apel Comrat: "-Și mașină? -Care mașină? Este BMW. -Din ce an și la cât ați evaluat-o? -Din 2002. Mașina are 19 ani. -Care este suma? -Este. Eu am cumpărat-o în 2015. Tot este în declarația de avere."

Magistratul Afanasi Curdov deține Diploma de onoare a Consiliului Superior al Magistraturii și gradul doi de calificare al judecătorului. Colegul său de instanță, Serghei Gubenco, a fost numit judecător în iunie 2004. În declarația sa de avere și interese, Gubenco a indicat un salariu de 311.068 de lei, iar soția sa a indicat un salariu de 136 466 de lei. Familia Gubenco este proprietară a două apartamente, dar și a unui garaj. Serghei Gubenco a fost cercetat în așa numita ”spălătorie rusească”. Mai exact, el a dispus pe 14 decembrie 2010 încasarea a 200 de milioane de dolari, inclusiv de la Victor Agapiev, indicat ca fiind locuitor al satului Congaz. Dosarul a fost însă nimicit pe 25 februarie 2014, exact când, la solicitarea președintelui Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a început colectarea informațiilor despre fenomenul „spălării banilor” prin intermediul instanțelor din Republica Moldova. În septembrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul la pornirea urmăririi penale în privința judecătorului Serghei Gubenco. Peste patru ani, în octombrie 2020, judecătorul a fost repus în funcție. Gubenco a cerut să primească salariile pentru patru ani. Am încercat să discutăm cu Serghei Gubenco, el însă ne-a respins solicitarea. JUDECATOR GUBENCO LA CURTEA DE APEL: "Aici, la dumneavoastră, au venit de la Jurnal TV. Eu nu știu. Ei zic că vor să discute cu dumneavoastră. Bine. El a zis că se află la locul de muncă și este foarte ocupat. -Și? -Și nu poate coborî. -Dar noi putem urca la dumnealui? -Nu. El a zis să vă zic la revedere."

Serghei Gubenco, vizat în ”spălătoria rusească”, a solicitat calcularea și achitarea salariului pentru perioada suspendării în funcție, după ce CSM a decis repunerea acestuia. Potrivit unor calcule, acesta urma să încaseze din contul statului circa un milion de lei pentru perioada suspendării din funcție. Prima instanță și instanța de apel au admis cererea și i-au dat dreptate. Astfel, cauza a ajuns la CSJ, după ce CA Comrat și CSM au depus recurs. CSJ a admis recursurile, a casat integral hotărârile instanțelor inferioare și a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată a lui Gubenco, printr-o hotărâre irevocabilă. Am încercat repetat să discutăm cu magistratul, însă acesta a zis că nu vorbește cu noi, deși nu era implicat în vreun proces de judecată.

TATIANA JURAVLIOVA, purtător de cuvant, Curtea de Apel Comrat: "-La moment, domnul Gubenco este ocupat. Informația care vă interesează este disponibilă pe pagina ”magistrat”. Atât. -Atât a spus dumnealui? -Da. -De ce nu dorește să coboare dumnealui, pentru că nu este implicat în ședință de judecată? -Este ocupat. El a transmis, eu vă anunț."

Ulterior, l-am găsit la telefon, însă și de această dată Gubenco a refuzat să vorbească cu noi.

SERGHEI GUBENCO, JUDECĂTOR CURTEA DE APEL COMRAT: "-Cum credeți, dacă eu sunt la lucru. -Dvs sunteți la lucru, însă noi am verificat și nu sunteți implicat în vreo ședință de judecată. -Poftim? Rău se aude. -Puteți să ne acordați un minut? -Scuzați, nu. Mulțumesc de atenție."

Soția judecătorului, Ludmila Gubenco, este șeful Secției resurse umane a Direcției de poliție a autonomiei găgăuze. Acum doi ani, și-a angajat fiul în aceeași instituție. Am încercat să aflăm de la Ludmila Gubenco dacă există un conflict de interese sau nu și ne-am deplasat la sediul poliției din Comrat.

SOȚIA JUDECATOR GUBENCO LA POLIȚIE: "-La doamna Gubenco -Intrați. -Doamna Gubenco este ocupată. -Dar când se va elibera? -Nu știm. Ea organizează un concurs. -Ce fel de concurs? -Concurs pentru angajare. -Și cât va dura? -Nu știm."

Polițiștii din Unitatea de Gardă au confirmat că fiul magistratului lucrează în poliție.

SOȚIA JUDECATOR GUBENCO LA POLIȚIE: "-Ce funcție are? -Fiul ei este în Direcția analiză și control."

Sediul poliției din Comrat este împânzit cu camere video, iar odată ce funcționara a văzut că o așteptăm să ne facă declarații, a insistat prin colegii din Unitatea de Gardă să plecam din clădire sub orice formă.

SOȚIA JUDECATOR GUBENCO LA POLIȚIE: "-Ce întrebări aveți la doamnă, întreabă ea. De serviciu sau personale? -Întrebări despre activitatea profesională. -Ea întreabă ce anume, mai exact. -Șeful nu este pe loc. Bine, așa și le voi transmite. Dumneavoastră trebuie să conveniți cu conducerea poliției. Ea nu comunică cu presa, pană când șeful nu va fi înștiințat."

L-am sunat pe șeful Direcţiei de poliţie a UTA Gagauzia, Oleg Cebotari, pentru a-i permite colegei sale, Ludmila Gubenco, să vorbească cu noi, dar și să aflăm detalii despre angajarea fiului ei în poliție. Cebotari ne-a recomandat să scriem o cerere și să o expediem cancelariei poliției din Comrat.

OLEG CEBOTARI, șef direcție de poliție UTA Găgăuzia: "Haideți, formulați întrebările dumneavoastră prin cancelarie și noi vă vom răspunde la toate întrebările. La revedere."

Recent pe rețelele de socializare a apărut un video, în care Ludmila Gubenco este implicată în activitate de comercializare a produselor din propriul magazin aflat în orașul Comrat. Autorul filmării accentuează că soția magistratului Serghei Gubenco nu respectă normele pandemice. Aceasta vinde fără a fi echipată cu mască și mănuși.

Am încercat repetat să discutăm cu soția magistratul Serghei Gubenco și am sunat-o la numărul de telefon personal, afișat pe site-ul IGP.

LIUDMILA GUBENCO, ȘEF SECȚIE DIRECȚIA POLIȚIA COMRAT: "-De unde ați luat dvs numărul meu de telefon? -Este adevărat că fiul dvs lucrează cu dvs în aceeași instituție? -Eu nu vreau să dau răspuns la întrebări. -Nu vedeți un conflict de interese?"

Oamenii din localitate care au dorit să își păstreze anonimatul ne-au declarat că magazinul aparține familiei Gubenco. În acte apare nora acesteia. Informația este confirmată și de vânzătoarea din magazin.

În declarația de avere, magazinul familiei nu se regăsește. Oficial, familia Gubenco deține doar un automobil Mitsubishi Asx din anul 2011 și cumpărat în același an, fără a indica suma. Pe siteurile de specialitate, o astfel de mașină costă în jur de zece mii de euro. Mașina familiei Gubenco am găsit-o parcată la sediul poliției din Comrat.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie