Benzina și motorina s-au scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat - cu 1,20 lei
Economic 17 ianuarie 2020, 21:50 | 1839

Carburantii s-au scumpit din nou, pentru a doua oara in aceste cateva zile ale noului an. Peste noapte, pretul unui litru de benzina sau de motorina a crescut in medie cu 70 de bani, iar cel al gazului lichefiat - cu un leu si 20 de bani. Soferii sunt nemultumiti, iar economistii afirma ca majorarea este cauzata de cresterea accizelor pentru produsele de import si ca alte scumpiri sunt inevitabile.

Noua majorare a prețurilor îi nemulțumește pe șoferi, care spun că vor face față cu greu scumpirilor cu salariile pe care le au.

Deranjați de prețul majorat pentru carburanți sunt și conducătorii unor microbuze de linie.

Jurnalistul economic Ion Preașcă este de părere că scumpirea a fost cauzată de creșterea accizelor pentru produsele petroliere, dar și de deprecierea leului.

Iar economistul Veaceslav Ioniță susține că, dacă prețul petrolului pe piața internațională nu va scădea în următoarele săptămâni, atunci ne așteaptă o nouă scumpire a benzinei, de cel puțin 50 de bani pentru un litru. Consiliul Concurenței s-a sesizat cu privire la creșterea prețurilor pentru carburanți, au anunțat reprezentanții instituției într-un scurt comunicat de presă. Cu o reacție a venit și Agenția Natională pentru Reglementare in Energetica. Potrivit acesteia, petrolistii stabilesc de sine statator preturile de comercializare cu amanuntul a carburanților, fara sa depaseasca rata de rentabilitate anuala de 10 la suta. Ei urmeaza sa prezinte calculele de rigoare in termen de trei zile de la afisarea noilor preturi la panou. ANRE a adăugat că, deocamdată, nu a primit nicio informație despre modificarea prețurilor de la operatorii de pe piață. 

Opinia ta contează. Comentează!