Jurnalul Săptămânii: Interviu cu Veaceslav Platon din Penitenciarul nr. 13

Cine a fost implicat în furtul miliardului?

- Știm că recent ați fost audiat de Procuratura Generală. Ce v-a întrebat procurorul general?

- Vreau să încep cu faptul că după plecarea lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova, primul lucru la care mă așteptam era că la mine vor veni mulți procurori și vom începe să lucrăm intensiv. În primul rând, asupra furtului miliardului.

- Dar de ce credeți că procurorii s-au schimbat după ce a plecat Vladimir Plahotniuc?

VEACESLAV PLATON: Așteptam ca noua guvernare să întreprindă acțiuni energice pentru a descoperi cea mai mare crimă din această țară. Mi se părea absolut logic. Nu-mi pot acum explica de ce lucrurile au evoluat în direcția opusă. Liniște totală, pur și simplu. Sunt decepționat. Singurul care a venit la mine a fost procurorul de caz pe dosarul din România. În ochii lui nu se vedea niciun interes. Mi s-a creat impresia că omul pur și simplu îndeplinea o comandă. Mi-au dat foile și au zis: ”Scrie tot ce crezi de cuviință”. Încercam să explic un element dintr-o schemă din furtul miliardului, folosit la furtul, prin Victoria Bank, a două miliarde. Am arătat schematic mișcarea banilor, unde trebuie de căutat, cum poate fi ridicată baza cu dovezi... Din câteva încercări, omul parcă a înțeles ceva. Apoi, avocatul meu întreabă: ”De ce îl audiați în calitate de martor? El este denunțătorul în dosarul român”. Ca să înțelegeți, dosarul român este plângerea către DIICOT România, care, cu mari eforturi depuse de Plahotniuc, a fost întors Republicii Moldova. Și avocatul meu le spune că eu sunt victimă în acest dosar.

- După ce a fost întoarsă această cauză în Republica Moldova, la anticorupție, abia acum din vară ați fost audiat sau ați fost și anterior?

VEACESLAV PLATON: Regimul Plahotniuc a încercat să mă audieze în luna aprilie, să vadă legăturile. Acum, dosarul pe numele lui Viorel Morari a fost deschis cu o dată din urmă. Absolut ilegal, deoarece plângerea era în România, dar dosarul penal pentru denunț fals a fost deschis în Republica Moldova. Nu poate fi deschis un dosar pe un denunț fals în Republica Moldova, în condițiile în care în România nimeni nu m-a audiat și nu m-a preîntâmpinat de răspunderea, pe care o am pentru denunț fals. Acestea sunt condiții obligatorii. Ei au falsificat tot, cu data din urmă au deschis dosarul și doar după jumătate de an, pentru prima oară, au decis să mă audieze. Și asta pentru că au înțeles că au dat-o în bară, deși nicio audiere nu este înregistrată în dosar. Nu este preîntâmpinarea cu privire la declarații false și altele.... Au vrut să-mi întindă o cursă. Avocații mei i-au întrebat: de ce nu-l audiați în calitate de parte vătămată? ”O să vedem mai încolo”, au răspuns ei. Deocamdată, ca martor. Avocații mei au întrebat dacă voi beneficia de apărare, ca martor. Dacă voi fi inclus în această categorie. Nu! Au răspuns. Avocații mei insistă: ”Iată el acum face mărturii detaliate, în rezultatul cărora va fi clar cine este beneficiarul real al miliardului furat. În cadrul investigațiilor se va dovedi nevinovăția lui, deși voi și așa dețineți o sumedenie de dovezi privind nevinovăția lui și după ce o să dețineți toată informația, și o să vedeți că omul nu a făcut această crimă, și este nevinovat pe deplin, o să faceți o plângere în judecată?” Omul spune: ”Aceasta nu este de competența mea. Alții ar trebui să o facă, eu doar investighez. Nu fac judecata”. O viziune absolut stranie... Avocații mei nu se lasă: ”Dacă se demonstrează că omul e nevinovat, o să scrieți un raport că în cadrul urmăririi penale s-a dovedit că omul e nevinovat și nu a comis această crimă?” A urmat un răspuns zdrobitor: ”Nu. Eu nu o să fac asta”.

- Cine a spus asta?

VEACESLAV PLATON: Nu deschid parantezele, deocamdată.

- De ce nu vreți să dați nume?

- Deoarece, oamenii aceștia lucrează, încă. Nu vreau să le tai calea spre o investigare corectă. Sper că în condițiile actuale, după ce s-a schimbat conducerea procuraturii, acești oameni își vor face meseria. Ulterior, a fost formată comisia parlamentară. Iarăși, speram mult că totul va ieși la suprafață, vor clarifica, vor aranja lucrurile cum se cade. Aici au venit cei din Comisia parlamentară. Am stat în acest cabinet. Domnul Slusari a organizat întrevederea. Am început cu probele noastre și am reușit să le prezentăm în proporție de vreo 30 de procente. Un membru al comisiei se grăbea, altul se juca cu telefonul... O discuție normală am avut cu doi sau trei membri ai comisiei. După care au zis: ”Bine, noi ne grăbim, totul este clar”. Eu le zic: ”Băieți, așteptați! Abia am început. Sunt o grămadă de documente și informații, nu am reușit să vă prezentăm tot tabloul!” Domnul Slusari spune: ”Da, desigur. O să mai venim încă o dată la tine. Iată, pe 13 și 14 august vom fi la tine. Acum ne grăbim, pentru că nu ne-am pregătit de o discuție atât de grea și lungă”. M-a surprins, sincer, această atitudine...

- La întâlnirea cu dvs. cine a mai fost?

VEACESLAV PLATON: A fost domnul Țurcan și alți doi sau trei membri ai comisiei. Mai departe, evenimentele s-au desfășurat și mai curios. Vine la mine procurorul de la PCCOCS, Igor Demciucin, și îmi prezintă, pe 18 septembrie 2019, învinuirea privind atentarea la viața lui Plahotniuc. Cel mai amuzant, ”cu atragerea militanților albanezi”! Și asta în plin proces de debarasare de trecutul Plahotniuc! Culmea!- De ce în septembrie? Abia în septembrie? Nu știu de ce au decis să îmi aducă învinuirea privind atentarea la viața lui Plahotniuc pe 18 septembrie. E clar că dosarul a fost falsificat în totalitate. Printre altele, dosarul l-a pornit Morari, încă la Procuratura Anticorupție. Mi-am dat seama că se întâmplă ceva neclar. Adică, Plahotniuc nu mai este, dar dosarul există! Procurorii ignoră în totalitate dosarul privind furtul miliardului, dar continuă să aducă acuzații nefondate... De ce? Deoarece, această decizie a urmărit mai multe scopuri. Primul. Ca să mă țină cu orice preț în penitenciar. Al doilea. Să-i dea o nouă imagine lui Plahotniuc - o victimă, la care toți vor să atenteze. Al treilea scop, cel mai important. Să creadă instanțele internaționale că în Republica Moldova, Plahotniuc este amenințat cu moartea și, în aceste condiții, extrădarea lui este imposibilă.

- Cine credeți că a deschis acest dosar și ar acționa în interesele lui Vladimir Plahotniuc?

Trebuie să înțelegem cine sta atunci în spatele procuraturii. Cine, de ce și cum l-a numit pe acest prostănac Robu. De ce a fost restabilit Morari. Cine este Morari? Plahotniuc nu putea fi dictator, dacă nu avea mecanismele la îndemână. Așa e? Cu presiune, cu amenințări, cu înfricare. Dacă Procuratura Anticorupție a fost un Gestapo (poliția secretă în Germania hitleristă - n.n.) a lui Plahotniuc, atunci PCCOCS este SS (trupe de elită în Germania hitleristă - n.n.) lui Plahotniuc. Toate dosarele politice au fost intentate la Procuratura Anticorupție, un Gestapo, iar domnul Morari a fost principalul ”polițist secret” al lui Plahotniuc, care a condus toate aceste procese. Și când domnul Andrei Năstase afirmă că arestul lui Viorel Morari este o reglare de conturi între procurori, eu sunt de acord cu el. Cu o remarcă. Reglări de conturi între procurorii cinstiți și procurorii mafioți, sadici. În gradația mea privind escrocii, Morari l-a întrecut și pe Ceaușescu. Din acest motiv, reîntoarcerea lui Morari În Procuratura Anticorupție a fost un semnal puternic pentru societate - dosarul lui Plahotniuc are prioritate și se întruchipează în acest simbol al puterii sale. Dar simbolul puterii lui Plahotniuc este Morari... Unul dintre simboluri.

- Ce v-a întrebat procurorul general în cadrul audierilor?

- Mi-au dat voie, pentru prima oară în ultimii patru ani, să vorbesc. Înțelegeți, este o performanță pentru Republica Moldova! Din păcate, sau poate, din fericire, sunt singurul martor în unul dintre cele mai mari episoade privind ”furtul miliardului”, martor care a comunicat direct cu Plahotniuc, a analizat cu el detaliile înțelegerii privind vânzarea în favoarea lui a acțiunilor Victoriabank, dar și a altor obiecte. Martorul, căruia, mie și partenerului meu, așa cum se arată în dosarul Șor, ne-a plătit bani furați, bani furați pentru active. Eu am cercetat aceste aspecte trei ani și aveam toate detaliile și mecanismele ascunse și clare. Mi-au dat voie să desenez schema, după care a avut loc furtul miliardului. Din start, procurorii și angajații Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor încercau să ducă discuția în altă direcție. La tranzacțiile rusești, la tot ce este posibil, numai nu la furtul miliardului. Am dat materiale suficiente în cadrul primei audieri, asupra cărora Procuratura Generală trebuie să se gândească serios. Procurorul general i-a întrebat pe cei de la audieri, dacă ei confirmă. Aceștia nu spuneau nici da, nici ba.

- Puteți să ne aduceți și exemple?

- Schema cu Victoria Bank. Cum se fura, cum au fost create artificial datoriile pentru 2 miliarde, care ulterior au fost achitate din resursele Băncii Naționale. Creditele interbancare, câte 10 milioane de la Moldincombank și Agroindbank. Au fost mai multe episoade. Au fost nevoiți să recunoască. ”Da, există așa ceva”. Am observat după reacția procurorului general că nu era în cunoștință de cauză. Altfel spus, informația nu ajungea la el. Era tăinuită, părerea mea. Nu pretind că am dreptate. Este tot ce am văzut și am înțeles. Am început să povestesc despre cumpărarea acțiunilor Victoriabank de către compania Inside și să desenez schema cum cu acești bani furați se cumpărau acțiuni. Numai am început și a fost făcută o pauză. Ei știau că urma să fie povestit un episod, ascuns anterior. Imediat, băieții de la Centru alergau la șef să raporteze că s-au apucat de lucru. Acționau la întrecere. Au fost asemenea momente. Primul interogatoriu a fost netransparent. Al doilea interogatoriu a avut loc pe 29 ianuarie. Situația a fost diametral opusă. Era clar că procurorii erau pregătiți și erau fermi în abordare. Întrebările erau la subiect, foarte clare. Nimeni nu încerca să ascundă ceva, să se eschiveze. La cel de-al doilea interogatoriu a fost un schimb de păreri, discuții, mărturii... Au fost desenate schemele, analizate, cu întrebări corecte. Mi-a plăcut că procurorii au pătruns în esență. Era clar că s-au documentat. Credeam că situația se va îmbunătăți.

- Dvs vă cunoșteați înainte de aceasta cu procurorul general?

E greu de spus. De ce? Pentru că ... noi eram deputați. A fost odată și un schimb de replici, în Parlament. Nu țin minte care era subiectul... Ceva legat de justiție... Să fiu înțeles corect: toți cei din PD îmi erau oponenți apriori. Oamenii acum o să vadă acest interviu din afară și o să zică că aduceți laude procuraturii pentru că ar fi în avantajul dvs. în speranța ca să ieșiți din închisoare.

- Ce puteți să ne spuneți despre această susținere a Procuraturii Generale care se arată din partea dvs. și a avocaților dvs?

- Corectitudinea trebuie salutată. Cred că Procuratura Generală își dorește cu adevărat, pentru prima oară, să examineze dosarul. M-au ascultat pentru prima oară în ultimii 4 ani. Toți știu cine, de fapt, a furat miliardul. Toți știu cine este hoțul. Nu este un secret. Nu pot să nu salut faptul că ei doresc să investigheze cum se cuvine. Nu-mi sunt dușman. Sunt aici și sunt nevinovat. Nu am nicio tangență cu această infracțiune. Nu ar trebui să mă bucur că cineva a început să investigheze? Oamenii vorbesc, oamenii nu vorbesc. Sunteți manipulați. Sunteți pur și simplu manipulați. În patru ani s-a tot strigat de la toate sursele media controlate de Plahotniuc că ”Platon a furat miliardul. Platon este escrocul numărul 1”. A fost o spălare de creier! Psihologii afirmă că dacă unui om îi spui de 100 de ori că este prost, el va crede, într-un final. Aici, în patru ani de zile s-a strigat că Platon este escrocul numărul 1. Oamenii și-au creat stereotipuri, pe care nu le scoți din cap, cu una, cu două. E nevoie de dovezi concludente. Și noi le avem. ”Jurnalul” dvs. a făcut o investigație despre compania Zenit. Despre toate celelalte. Ce a fost acolo? Ați înțeles a cui era compania? Ați înțeles... Puneți-mi întrebarea: ”Veaceslav, pentru ce ai fost condamnat? S-a spus că această companie, Zenit, este a ta, dar în realitate este a lui Șor și a lui Plahotniuc. De ce stai în pușcărie?” Oamenii vorbesc... Să înțelegeți că la oamenii noștri este disonanță cognitivă în cap. Ei cunosc că Plahotniuc, împreună cu Șor, a furat miliardul. În același timp, spun că ”Platon trebuie să facă închisoare”. Băieți! Nu e corect! Sau unul a furat, sau altul. Lămuriți-vă! Este ireal ca una și aceeași sumă de bani să fie furată de către doi oameni diferiți.

- Ce v-a spus procurorul general când i-ați spus aceste ?

- O clipă! Vorbim de o manipulare a opiniei publice, care se face prin sursele media ale lui Plahotniuc. La televiziuni, prin internet, comentează acoliții lui Plahotniuc. Aceste ”comentarii” sunt considerate de către unii politicieni drept opinie publică. 20 de oameni puși acolo special scriu aceste comentarii. Acest lucru și este manipulare. La Publika TV și la toate celelalte posturi, care au legătură cu Publika, acoliții lui Plahotniuc scriu că ”Platon a dat mită acolo, Platon a mituit deputați...” Și ce fac acești deputați? Rup cămașa de pe ei, ca să demonstreze că nu au luat nimic de la Platon. Dar cum să demonstrezi? Trebuie să răspândești neghiobii despre Platon. Cât mai aprig strigi că el e hoț, cu atât mai ușor îți este să arăți că tu nu ai furat bani de la el. Bani nu sunt. Nimeni nu dă și nici nu o să dea. Nu intenționez să plătesc cuiva ceva. Sunt nevinovat și nimeni nu va scăpa. Mă vor elibera, altă opțiune nu-i. Plahotniuc se tăvălește de râs, în Miami - cum poți lansa astfel de zvonuri și să-i manipulezi pe politicienii din Republica Moldova. El înțelege foarte bine că atât timp cât Platon e după gratii, el poate dormi liniștit. Nimeni nu-l va lua de fund. Activele lui de peste mări nu vor fi blocate. Nici în Republica Moldova nu vir fi atinse. Dosarul lui privind extrădarea nu va fi dus la capăt. Este însă unul foarte motivat. Sunt eu. Cum mine nu poți negocia și nu pot fi cumpărat, dar îl voi găsi. - Cum? - Legal. Îl voi găsi în orice colț al lumii. E vital pentru mine. El înțelege că dacă voi ieși, el va avea multe probleme. De zeci de ori mai multe, decât acum. Atât timp cât verdictul în privința lui Platon e valabil, lui Plahotniuc nu-i pot aduce învinuirea, xxxxxxxxxxxxxxx deoarece avocații lui Plahotniuc vor veni în instanță și vor spune: ”scuze, prieteni, dar conform legii, în urma intrării în vigoare a unei hotărâri, acești bani i-a furat Platon, de aceea, clientul nostru este nevinovat”.

- Ce puteți să ne spuneți despre dosarul de la Curtea de Apel care a fost trimis la rejudecare, dar și cel despre care ați făcut dvs. declarații în privința furtului miliardului. Procurorul general spune că nu este exclus faptul că ar putea fi trimis la rejudecare?

- Toți au vorbit despre răul întruchipat, dar când acest lucru a fost corectat, toți au început să aibă dubii în privința acestui fapt. Când avocații erau înlăturați din proces, când eu eram eliminat din proces, când vă arătam înregistrarea video, unde angajații de la ”Pantera” storceau din mine cadouri, dar mă învinuiau de contrariu, în video am arătat. Toți spuneau că e anarhie, are loc încălcarea tuturor drepturilor, așa ceva nu e posibil, când polițiștii veneau la Curtea de Apel cu acele învinuiri, mureau de râs. Acest lucru îi uimea pe toți. Când, în sfârșit, instanța s-a clarificat cu acest fapt și l-a trimis la reexaminare, deși noi am cerut justificarea, la toți le apar îndoieli. Băieți, sunteți lucizi?

- Ce puteți să ne spuneți despre rapiditatea cum se iau deciziile?

- În sfârșit, am reușit, măcar într-un caz, să demonstrăm o parte de adevăr. Nu tot, dar măcar jumătate din ceea ce ne-am dorit. În dosar doar sunt înregistrările video, cum angajații ”Pantera” storc din mine... Procurorul vorbește cu totul invers. Le zic: este secvență video, vizualizați-o. Judecătorii însă au refuzat să vadă imaginile, care sunt la ei în dosar, au refuzat să vadă expertizele. Cât se poate? Aici stau mulți nevinovați, oameni care pur și simplu nu au altă soluție, nu sunt auziți de nimeni. Cei vinovați se plimbă prin Miami, Israel sau sunt deputați, dar cei nevinovați stau închiși. Reprezentanții PAS susțin că aici nu sunt deținuți politici sau că toți au fost eliberați. Pardon, dar eu cine sunt? Nu un deținut politic? În privința mea sunt două rezoluții APCE. Am ajuns în raportul Departamentului de Stat privind drepturile omului, în 2018, unde este scris clar: ”urmărirea are substrat politic”. Ei au rămas mască când au auzit că eu și doi avocați de-ai mei am fost bătuți aici, în închisoare. Fără mine, vă asigur, nu veți scoate banii din Plahotniuc. Ei nu pot să nu-l reexamineze. Dacă nu-l vor reexamina, nu-l vor putea atrage pe Plahotniuc și pe Șor în acest episod. Pur și simplu, juridic nu va fi posibil. Ori vor avea nevoie să-l recunoască nevinovat pe Plahotniuc, să spună: băieți, el nu are nicio legătură cu furtul miliardului, e curat! Deși toți cunosc contrariul, dar și documentele dovedesc acest lucru, și să mă lase pe mine în penitenciar. Ori, dacă într-adevăr vor să-l atragă pe Plahotniuc pentru ce a comis, ei trebuie să retragă învinuirea adusă mie. O învinuire de râsul găinilor. Uimește, pur și simplu, prin faptul că în Republica Moldova absolut nimeni nu s-a implicat în acest dosar.

Cum credeți, ce se va întâmpla cu dosarul/dosarele dvs.?

- Cum va evolua investigarea în ”furtul miliardului”, așa va fi și cu dosarul meu. Parcă totul este OK, furtul este investigat, dar, deocamdată, nu văd răsturnări de situație. Iată am stat, am vorbit despre VictoriaBank din luna august domnului Iachimovschi și iată tocmai în decembrie au realizat și prezentat bănuirea. L-am atras în calitate de bănuit pe Drăguțanu și, din câte am înțeles, pe Natalia Politova. Asta e așa, jumătate de măsură. Dar acolo sunt două miliarde, pe care autoritățile pot să le întoarcă.

- Cum îi poate întoarce?

- Foarte simplu. Iată eu acum, prin intermediul Jurnal TV, apelez la conducerea Procuraturii Generale. Pe marginea dosarului DIICOT România, deocamdată, sunt martor, dar voi fi parte vătămată. Implicați-mă în calitate de expert, pe mine, și pe cei din echipa mea - în calitate de consultanți. Dați-ne grupul de procurori ca să lucrăm în comun, dați-ne zece anchetatori și 20 de oameni pentru susținere fizică. Promit că în șapte zile vom duce la capăt dosarul privind furtul miliardului. Șapte zile! Da, dați-ne și doi bucătari, care să ne facă tartine și cafea... În șapte zile, în 20 de minute câte un ”breaking news”: arestări, percheziții, cineva și-a recunoscut vina, cineva a dat mărturii, l-au găsit, i-au dezarmat!

Opinia ta contează. Comentează!