Juristul companiei avicole din Floreni a cerut instanței să scoată de pe rol cererea părții vătămate
Justiţie 13 iulie 2022, 20:27 | 1036

Compania avicolă din Floreni încearcă să evite achitarea indemnizației ce i s-ar cuveni succesorilor unui bărbat decedat la locul de muncă. Juristul companiei a cerut instanței scoaterea de pe rol a cererii depuse de către Elena Osipov, care solicită încasarea indemnizației unice de deces. Potrivit juristului, la cererea prealabilă nu au fost anexate documente privind constatarea accidentului. Pe de altă parte, avocatul succesorului părții vătămate, Daniela Mârza, susține că se încearcă tergiversarea cazului.

Juristul întreprinderii avicole din satul Floreni, Sergiu Bulai, a cerut magistratului Judecătoriei din Anenii Noi să scoată de pe rol cererea de chemare în judecată. Potrivit lui, avocatul părții vătămate ar fi admis o eroare - la documente premergătoare examinării cauzei nu ar fi fost atașate corespunzător actele prevăzute de lege. SERGIU BULAI, juristul Avicola Floreni: "Este vorba despre mai multe acte, inclusiv procesul-verbal, expertiza medico-legală, la fel este vorba despre actele care demonstrează cine sunt reprezentanții legali, care au dreptul să solicite în instanța de judecată indemnizația unică. Ele nu au fost atașate și considerăm că este o eroare, procedura respectivă nu este una formală și trebuie respectată."

La rândul său, avocatul părții vătămate, Daniela Mârza, a declarat că toate actele au fost anexate corespunzător. Mai mult, ea susține că potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1361, privind modul de cercetare a accidentelor de muncă, procesul-verbal de constatare se păstrează în original la angajator.

DANIELA MÂRZA, avocatul succesorului părții vătămate: "Să vii în instanță și să-mi spui că la cererea prealabilă nu a fost anexat un asemenea document, când tu deții originalul conform legislației, e absolut aberant. Se tergiversează. Noi credem că este tendința de mușamalizare și nu se vrea achitarea indemnizației. Din ziua accidentului și până astăzi, noi nu am fost niciodată invitați la discuții, iar acum vine reprezentantul companiei în instanță și spune că nu a primit de la angajator un astfel de document, în timp ce la ei este originalul. Este aberant."

Avocatul a mai declarat că potrivit articolului 186, privind securitatea și sănătatea în muncă, întreprinderea putea fi atacată în judecată și fără a-i fi expediată cerere prealabilă. Sora bărbatului decedat la locul de muncă, Elena Osipov, este de părere că întreprinderea face tot posibilul pentru a scăpa de achitarea indemnizației unice pentru copila de 14 ani, care a rămas fără ambii părinți.

ELENA OSIPOV, sora bărbatului decedat: "Înseamnă că ei nu vor să achite și nu le este jale de un copil care a rămas orfan. Dacă o fabrică atât de mare nu poate să achite o indemnizație pentru un copil, atunci, să fie acești bani pentru ei. Eu am să cresc copilul așa cum am să pot. Îi voi da și ei din puținul pe care îl am eu."

Tragedia s-a produs pe 26 noiembrie trecut, la întreprinderea avicolă din satul Floreni. Un bărbat de 44 de ani a fost tras într-un agregat de transportare, de tip spirală, în timp ce lucra într-o încăpere a întreprinderii. De atunci, fiica lui nu a primit nimic din partea companiei. Singurul ajutor financiar oferit familiei a fost de 50 de mii de lei pentru înmormântarea bărbatului.

Opinia ta contează. Comentează!