Undă verde și pentru alți candidați
Justiţie 24 noiembrie 2023, 15:51 | 476

Termenul de depunere a dosarelor privind participarea la concursul pentru funcția de procuror general a fost prelungit până pe 29 decembrie. Decizia a fost luată astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. Motivul nu este cunoscut, deocamdată, deoarece subiectul a fost examinat cu ușile închise. Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a cerut suspendarea concursului.

ANGELA MOTUZOC, președintele CSP: "Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât de a prelungi termenul de depunere a dosarelor în cadrul concursului anunțat prin hotărârea CSP, privind concursul de ocupare a funcției de procuror general până la data de 29 decembrie 2023."

Trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor au formulat opinii separate.

Concursul privind selectarea unui candidat pentru funcția de procuror general a fost anunțat de CSP în ziua de 23 octombrie. Până la data limită de depunere a dosarelor, 22 noiembrie, și-au anunțat participarea la competiție doar doi candidați - avocatul Ilie Rotaru și procurorul Igor Demciucin. ”Ar fi bine să avem cât mai mulți, ca să putem alege cel mai bun dintre cei mai buni”, a declarat miercuri, înainte de ședința Guvernului, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a cerut suspendarea concursului pentru ocuparea funcției, pe care el a deținut-o. Stoianoglo și-a motivat solicitarea prin faptul că a contestat în instanță decretul prezidențial, prin care a fost demis. Cererea a fost respinsă, dar a fost formulată și o opinie separată. Stoianoglo nu s-a prezentat în fața membrilor CSP.

Postul de procuror general a rămas vacant după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut și suspendat din funcție, în data de 5 octombrie 2021. La aproape doi ani distanță, președintele Maia Sandu a emis un decret, prin care Stoianoglo a fost eliberat din funcție.

Opinia ta contează. Comentează!