Un milițian a fost condamnat la 15 ani pentru răpirea și torturarea a doi moldoveni
Justiţie 9 aprilie 2021, 15:55 | 859

Curtea de Apel Bălți a menținut decizia primei instanțe, prin care un fost milițian al regimului de la Tiraspol a fost condamnat la 15 ani de detenție pentru răpirea unui cuplu din raionul Florești. Potrivit experților de la Asociația Promo-LEX, este o premieră în justiția Republicii Moldova.

PAVEL CAZACU, avocat Promo-LEX: "Această sentință de condamnare le demonstrează tuturor în special autorităților constituționale că se poate, că pot fi combătute abuzurile grave, poate fi realizată o anchetă eficientă și persoanele responsabile pedepsite corespunzător. Cel mai important este că acest lucru le dă o speranță victimelor torturii, dar și altor abuzuri grave că drepturile lor vor fi remediate și depuse în drepturi, iar persoanele responsabile vor fi trase la răspundere."

Potrivit lui Pavel Cazacu, până în ianuarie 2020, cauza intentată de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova a fost suspendată pentru că învinuiții se eschivau de la urmărirea penală.

PAVEL CAZACU, avocat Promo-LEX: "Cauza penală a fost reluată în ianuarie 2020 odată cu reținerea unuia dintre aceste persoane, iar ulterior dosarul a mers mult mai repede și mai operativ. La 5 august 2020, Judecătoria raionului Soroca a emis o sentință de condamnare cu privire la privațiunea de libertate a lui Andrei Samoinîi pentru 15 ani de detenție. La fel, instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral."

Cuplul din satul Vertiujeni, raionul Florești, a fost răpit în seara de 8 spre 9 aprilie 2015. Cei doi au fost transportați în stânga Nistrului, unde au fost bătuți, plasați în izolator și învinuiți de furtul a doi iepuri.

PAVEL CAZACU, avocat Promo-LEX: "Andrei Samoinîi împreună cu mai mulți colegi din cadrul așa-zisului comisariat de miliție din Camenca au intrat forțat și ilegal în domiciliul cuplului. Aceștia au fost bătuți și ținuți în izolare timp de trei zile. Au fost eliberate doar cu efortul autorităților Constituționale, iar ulterior a fost deschisă o cauza penală pe marginea faptelor comise."

Directorul executiv al Promo-LEX, Ion Manole, a declarat că fenomenul răpirii l-a cunoscut din perioada anilor 2000-2001, când s-a ciocnit cu primul caz, iar de atunci acestea au continuat.

ION MANOLE, director executiv al Promo-LEX: "Lucrurile nu se schimbă, pentru că ei au în continuare controlul total asupra populației care se află pe acest teritoriu. A doua mare problemă este impunitatea. Anume impunitatea încurajează repetarea abuzurilor și continuarea acestor fenomene pe parcursul a celor 30 de ani de existență a acestui regim pe teritoriul Republicii Moldova."

Asociația Promo-LEX îndeamnă repetat autoritățile constituționale să depună eforturi suplimentare în scopul de a investiga în mod eficient cauzele penale deschise pe fapte de răpire și/sau privațiune ilegală de libertate.

Opinia ta contează. Comentează!