Image-Description
Pe ce cheltuiesc cei mai mulți bani locuitorii Republicii Moldova (STUDIU)
Economic 26 decembrie 2019, 11:43 | 2768

R.Moldova este printre lideri în Europa la ponderea pe care o ocupă cheltuielile cetățenilor săi pentru produsele alimentare. Aproape jumătate din veniturile medii ale unei familii revin anume acestei categorii, arată rezultatele unui studiu realizat de RIA Rating.

Potrivit studiului, pentru alimente o familie medie din R.Moldova ar cheltui 47,6% din veniturile sale.

Astfel, la acest indicator, R.Moldova se situează pe locul 38 din 40 de țări în care a fost realizată cercetarea. Situația este mai complicată doar în Kazahstan (47,6%) și Ucraina (50%).

Cele mai puține cheltuieli pentru alimente le fac locuitorii din Luxemburg (8,4%), Olanda și Marea Britanie (câte 10,6%) și Irlanda (11,5%).

În același timp, cetățenii R.Moldova cheltuiesc cel mai puțin din Europa pentru vacanțe și cultură – doar 1,5% din totalul veniturilor. Locuitorii Kazahstanului și Macedoniei de Nord folosesc pentru aceste categorii 1,9% din venituri. Cel mai mult cheltuiesc locuitorii Suediei – 18,7% și cei din Marea Britanie – 13%. Salariile în aceste țări sunt însă de zeci de ori mai mari decât în R. Moldova.

Locuitorii Elveției, Greciei şi Spaniei cheltuiesc cel mai mult în cafenele, restaurante și hoteluri – 11,8%, 10,8% și, respectiv, 9,9%. R.Moldova este cea mai modestă în acest sens – doar 1,9%.

Cetățenii din Luxemburg cheltuiesc cel mai puțin pe alcool și tutun – 1,3%. Ponderea cheltuielilor R.Moldova este de 1,6%, la fel ca în Cipru și Portugalia. Cele mai mari cheltuieli pe alcool și tutun le fac românii – 8,2% și bulgarii – 5%.

Opinia ta contează. Comentează!