Agricultorii care cresc căpșune lucrează acum în regim alert
Agricultorii care cresc căpșune lucrează acum în regim alert. În câteva zile, toată recolta va trebui culeasă, aranjată cum se cuvine și dusă la consumator. Timpul nu așteaptă - duminică, 2 iunie, la Sadova se va desfășura tradiționalul Festival al căpșunilor și mierii, și gospodarii au încă multe de făcut. Unul dintre aceștia este Gheorghe Rusu, care nu poate rata un astfel de eveniment.
Gheorghe Rusu face agricultură de 12 ani. La început, cultiva roții, varză și cartofi. De zece ani încoace, fermierul a îndrăgit căpșuna. Suprafața plantațiilor ajunge la patru hectare.
GHEORGHE RUSU, agricultor: "Ne-am axat pe sortul „Marmelad” mai mulți ani, acum am trecut la soiul „Asia”. Suntem la etapa de mijloc acum, culegeri am avut vreo cinci-șase culegeri așa."
Recolta este una deosebită, spune agricultorul.
GHEORGHE RUSU, agricultor: "Chiar dacă anul trecut a fost greu cu vânzarea, preț nu prea a fost, dar am investit, am împrumutat și am investit, pentru că știu că trebuie să fie un an bun. Și anul acesta așa și a fost."
Din recolta preconizată de o sută de tone, o bună parte va fi exportată, spune Gheorghe Rusu, dar va fi mulțumit și consumatorul local. O bună ocazie de a-și prezenta marfa este Festivalul de Căpșuni, pe care localitatea îl găzduiește anual.
GHEORGHE RUSU, agricultor: "Anul acesta se face unde s-a făcut întotdeauna, fără schimbări, fără să ne ducem pe dealuri, pe câmpuri. La primărie, consiliu, primărie Sadova, fără patroni, fără nimeni, agricultorii singuri, de capul lor."
Festivalul va reuni 12 producători locali de căpșune.
TUDOR ANGHEL, primar, satul Sadova: "Eu sper ca toți vizitatorii să-și satisfacă gustul copilăriei, ce ține de căpșune și să vadă și localitatea, ospitalitatea sadovenilor. Vor fi căpșune și produse de căpșune, băuturi din căpșune, copturi."
Festivalul căpșunilor și mierii, ediția a IX-a, se va desfășura duminică, 2 iunie, în scuarul primăriei din Sadova.








