Liderii NATO vor decide miercuri să ridice la peste 300 de mii de militari efectivul trupelor
Externe 28 iunie 2022, 19:06 | 657

Liderii NATO vor decide miercuri, în cadrul summitului de la Madrid, să transforme Forţa de Răspuns şi să ridice la peste 300 de mii de militari efectivul trupelor cu nivel ridicat de reacţie pentru a face faţă ameninţării reprezentate de Rusia. Despre acest lucru a anunțat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenbreg.

JENS STOLTENBERG: "Cred că aliaţii vor spune cu claritate la Madrid că ei consideră Rusia ameninţarea cea mai importantă şi mai directă pentru securitatea noastră."

"Vom întări grupurile noastre de luptă în partea estică a Alianţei, până la nivel de brigadă. Acest summit va fi un moment de cotitură şi mai multe decizii importante vor fi luate", a precizat Jens Stoltenberg în cadrul unei prezentări a mizelor summitului NATO de la Madrid.

Reuniunea la vârf a NATO trebuia să fie una de adio, pentru Stoltenberg, dar din pricina atacului rus din Ucraina, el s-a văzut nevoit să mai rămână o vreme în funcţie, scrie Deutsche Welle. Cei 30 de aliaţi îşi doresc un diplomat-şef reputat în fruntea NATO pe timp de criză. Stoltenberg, în vârstă de 63 de ani, care ocupă din 2014 funcţia de secretar general, a schiţat doctrina alianţei: „La Madrid se vor lua decizii clare privind viitorul NATO. Vom adopta noul nostru concept strategic, ne vom întări capacitatea de apărare şi vom decide un pachet amplu de ajutorare a Ucrainei”, a declarat el pentru săptămânalul german „Der Spiegel”.

În cadrul reuniunii, liderii celor 30 de state membre NATO vor decide asupra unui pachet consolidat de asistență pentru Ucraina, pentru a putea face față agresiunii militare a Rusiei, precum și pachete de sprijin pentru partenerii Georgia, Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova, a anunțat luni secretarul general al NATO.

Liderii care participă la summitul de la Madrid sunt așteptați să dezvăluie o abordare „transformatoare” a strategiei lor de securitate și apărare nemaivăzută după încheierea Războiul Rece, potrivit secretarului general Jens Stoltenberg. Summitul se va concentra, așadar, pe consolidarea sprijinului militar al NATO în Europa de Est, pe reafirmarea sprijinului pentru Ucraina și pe influența globală în creștere a Chinei.

Opinia ta contează. Comentează!