Colegiul Electoral a aprobat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din Statele Unite
Externe 15 decembrie 2020, 17:45 | 762

Colegiul Electoral a aprobat victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Marii electori, care s-au întâlnit în fiecare stat al federaţiei americane, au confirmat ieri consacrarea victoriei lui Biden, care va deveni pe 20 ianuarie cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite. Vladimir Putin l-a felicitat pe Biden şi s-a declarat pregătit pentru o colaborare cu acesta.

Vladimir Putin i-a urat preşedintelui-ales succes şi şi-a exprimat încrederea că Rusia şi Statele Unite ar putea rezolva multe probleme, cu care se confruntă lumea. ”În ce mă priveşte, sunt pregătit pentru o colaborare şi contacte cu dumneavoastră”, a scris Putin în telegrama de felicitare. Joe Biden a promis anterior că se va arăta ferm faţă de Rusia, acuzată în special de ingerinţă în sistemul electoral american pentru a favoriza în 2016 alegerea lui Donald Trump, aminteşte AFP. Colegiul Electoral a aprobat luni victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Limita de 270 de mari electori, sinonimă cu victoria, a fost depăşită în favoarea lui Joe Biden în finalul după-amiezei de luni, când statul California, unde candidatul Partidului Democrat a câştigat detaşat, şi-a adăugat voturile la totalul celor exprimate.

În Statele Unite, preşedintele ţării este ales prin vot universal indirect, fiecare stat atribuindu-şi în general marii săi electori, numărul acestora depinzând în mod esenţial de populaţia sa, candidatului ieşit pe primul loc în plan local.Unii aleşi apropiaţi ai preşedintelui în exerciţiu se gândesc să conteste rezultatele atunci când Congresul va fi chemat să ofere o validare finală pe 6 ianuarie, transmit AFP şi Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!