România va oferi Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de lei
Social 26 ianuarie 2022, 20:29 | 1118

Guvernul de la București va oferi Republicii Moldova 100 de milioane de lei drept ajutor financiar nerambursabil. Cabinetul de miniștri au aprobat astăzi inițierea negocierilor asupra proiectului de acord. Ce subiecte au mai fost abordate astăzi la ședința Executivului, vedeți în continuare.

În debutul ședinței Guvernului, prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a referit la scumpirile din ultima perioadă. Prețurile sunt dictate de piață, iar în Republica Moldova prea des se întâmplă ca acestea să fie dictate de monopoliști sau prin înțelegeri de cartel, a declarat Natalia Gavrilița.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Observăm unele creșteri la prețuri care nu sunt justificate. Eu una nu înțeleg de ce prețurile la același produs poate să fie atât de diferit de la producător sau de la piață și dacă le comparăm cu prețurile din rețelele de magazine. Aceste decalaje trebuie să fie verificate, dacă au un raționament cu adevărat economic. "

Cabinetul de miniștri a aprobat Programul privind repartizarea mijloacelor Fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2022, în valoare de 1,4 miliarde lei. Mijloacele financiare vor fi utilizați pentru întreținerea şi reparația construcțiilor inginerești și a drumurilor cu o lungime totală de 5.902 km. Astfel, din volumul total al mijloacelor Fondului rutier, 696,4 milioane de lei se preconizează a fi utilizate pentru lucrări de întreținere a drumurilor publice naționale.

Republica Moldova va beneficia de 100 milioane de euro din partea României, în calitate de ajutor financiar nerambursabil pentru o perioadă de șapte ani. În baza Acordului, România și Republica Moldova își vor dezvolta cooperarea în domeniile energetic, transport, protecția mediului, lucrări publice și infrastructură, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, independența mass-media, reforma administrației publice, sănătate, educație, cultură, cercetare și turism. Acordul urmează a fi semnat în cadrul ședinței comune a guvernelor de la Chișinău și București, planificată pentru 11 februarie.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie