În Finlanda e zi de doliu
Externe 3 aprilie 2024, 20:06 | 234

Steagurile sunt azi în bernă pe întreg teritoriul Finlandei. Naţiunea deplânge moartea unui copil de 12 ani împuşcat ieri într-o şcoală de un coleg de clasa a VI-a. Agresorul este în custodia serviciilor sociale.

Adolescentul de 12 ani suspectat că a ucis marţi într-o şcoală din Finlanda un coleg de clasă şi a rănit grav alte două colege şi-a justificat gestul prin „hărţuirea”, a cărui „victimă” era, a declarat miercuri poliţia finlandeză, citată de AFP şi Reuters. Potrivit sursei, adolescentul a deschis focul marţi dimineaţa la şcoala sa din Vantaa, la nord de capitala finlandeză, ucigând un băiat de aceeaşi vârstă cu el şi rănind grav ale două fete - una cetăţeană finlandeză şi alta cu dublă cetăţenie, finlandeză şi kosovară.

Suspectul nu va fi plasat în arest din cauza vârstei sale, însă va fi predat serviciilor sociale.

Miercuri, Finlanda a decretat o zi de doliu, clădirile şi instituţiile publice având drapelele în bernă, în memoria victimelor. Înaintea şcolii, mai multe persoane au venit, în pofida ninsorii, să depună flori, lumânări şi jucării din pluş, şi a ţine un moment de reculegere.

Prim-ministrul finlandez Petteri Orpo s-a declarat „profund şocat” de acest eveniment, adăugând că gândurile sale se îndreaptă spre victime, părinţii lor, către alţi elevi şi profesori. Biserica locală va sprijini de asemenea persoanele afectate.

În urma unor incidente armate petrecute în şcoli şi soldate cu victime în 2007 şi 2008, Finlanda a înăsprit legislaţia în domeniul armelor în 2010, introducând un test de aptitudini pentru toţi cei care solicită permis de portarmă. De asemenea, vârsta limită pentru deţinerea de arme a fost majorată de la 18 la 20 de ani.

În Finlanda există peste 1,5 milioane de arme de foc înregistrate şi în jur de 430.000 de posesori de permis, într-o ţară cu 5,6 milioane de locuitori unde vânătoarea şi trasul la ţintă sunt activităţi populare, reamintește Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie