Avocatul Poporului afirmă că deschiderea a doar 139 de secții peste hotare nu va asigura realizarea dreptului la vot
Justiţie 8 iunie 2021, 19:50 | 695

Hotărârea Comisiei Electorale Centrale, de sâmbătă, privind deschiderea peste hotare a doar 139 de secții de votare, contravine standardelor în domeniul drepturilor omului. Este opinia Avocatului Poporului, Maia Bănărescu. Ea afirmă că asigurarea dreptului la vot pentru toți cetățenii, indiferent de locul aflării acestora, este o obligație a statului care rezultă din Constituție și din tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte. În același timp, Ministerul de Externe combate poziția majorității membrilor CEC, potrivit căreia, în străinătate nu pot fi deschise multe secții de votare, deoarece ”nu există bani”.

Într-un comunicat remis presei, Avocatul Poporului afirmă că decizia Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea a 139 de secții de votare peste hotare trebuie revizuită. În caz contrar, aceasta va duce la încălcarea dreptului fundamental de a alege și de a fi ales.

MESAJUL AVOCATULUI POPORULUI: "Experiența ultimelor scrutine electorale a demonstrat că eforturile statului nu au fost suficiente pentru a asigura condițiile necesare pentru toți cetățenii, care se află în afara țării și care au dorit să își exercite dreptul de vot, din cauza numărului redus de secții de votare și buletine de vot."

În cadrul unei intervenții telefonice la emisiunea ”Ora Expertizei” de la Jurnal TV, secretarul general al Ministerului de Externe, Eugeniu Revenco, a declarat că imediat după dizolvarea Parlamentului și decretarea alegerilor parlamentare anticipate, el și colegii săi de la minister au avut o comunicare constantă cu membrii Comisiei Electorale. Revenco a punctat că inițial, ambele instituții au convenit că numărul secțiilor de votare de peste hotare trebuie suplimentat până la 150-160. Mai cu seamă, urma să fie mărit numărul secțiilor din Germania, Italia, Marea Britanie și Franța. CEC-ul a respins, însă, propunerea. Mai mult, Revenco a declarat că problema lipsei de bani este una falsă.

EUGENIU REVENCO, secretarul general al Ministerului de Externe: "Noi am făcut precizările suplimentare pentru Comisia Electorală Centrală că în cazul în care va fi nevoie de mai mulți bani, noi vom căuta sursele în interiorul ministerului. De ce? Pentru că una din sarcinile Ministerului de Externe este protecția drepturilor cetățenilor peste hotare. Și dreptul la vot este un drept fundamental. Noi am putea să revedem planul de lucru pentru a doua parte a anului, dar cred că trebuie, în acest moment, să ne concentrăm pe prioritățile imediate."

După ce în spațiul public au apărut informații precum că cei cinci membri CEC, care au votat pentru deschiderea a doar 139 de secții de vot în diaspora, ar urma să demisioneze din cadrul instituției, pentru a bloca activitatea acesteia și a zădărnici desfășurarea alegerilor parlamentare, președintele CEC, Dorin Cimil, a recunoscut în cadrul unei emisiuni TV că au existat asemenea discuții.

DORIN CIMIL, președintele CEC: "Eu personal nu am fost contactat ca să-mi dau demisia, dar discuții pe interior la acest subiect au existat. Deocamdată, nu s-a ajuns la demisia in corpore sau la demisia unor membri. Ce urmează să facă membrii CEC pe viitor, ține de obrazul și de responsabilitatea fiecăruia, și de datoria de a-și duce mandatul până la final."

Un astfel de scenariu, privind blocarea alegerilor, nu poate fi exclus, consideră analistul politic, Anatol Țăranu.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Eu absolut nu exclud. Interesele sunt foarte mari. Sunt interese pecuniare. Oamenii au ce pierde. E vorba de sume enorme. E vorba de scheme gri, care zeci de ani, în această republică au alimentat conturi, au alimentat niște familii. Acum, aceste familii se bat pentru supraviețuirea lor economică. Ei sunt gata să meargă la orice."

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, nu a fost de găsit pentru a comenta informațiile privind demisia membrilor CEC. Lebedinschi respinge constant apelurile noastre telefonice.

Opinia ta contează. Comentează!