ANRE a majorat tariful la gaze pentru consumatori de la 11,10 lei pentru un metru cub la 15,18 lei
Economic 28 ianuarie 2022, 19:21 | 834

Tarifele la energia termică și gazele naturale livrate populației au fost majorate din nou.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a scumpit gazele de la 11 lei și 8 bani pentru un metru cub până la 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus. Mai mult, noul tarif va fi aplicat retroactiv - de la 1 ianuarie. Decizia ANRE vine la doar o zi după ce Comisia pentru Situații Excepționale a cerut aprobarea în regim de urgență a tarifelor majorate. Comisia și-a explicat solicitarea prin riscul persistent de sistare a livrărilor de gaze rusești. Asta după ce, la mijlocul lunii curent, Gazprom a amenințat din nou că va închide robinetul pentru Republica Moldova dacă nu va primi plățile curente, dar și cele în avans. Potrivit acordului semnat cu Gazprom, Republica Moldova s-a angajat să achite până pe data 20 a fiecărei luni atât plățile pentru luna precedentă, cât și 50% din plățile pentru gazul consumat în luna curentă.

Potrivit hotărârii ANRE, creșterea tarifului la gazele naturale cu peste patru lei este valabilă începând cu 1 ianuarie, adică cetățenii vor primi următoarele facturi cu tariful deja majorat. Prețul de 15 lei și 18 bani ar urma să fie valabil pentru tot anul 2022, dacă nu vor interveni alte solicitări de ajustare a prețurilor. Cei de la ANRE au aprobat un tarif cu 40 de bani mai mic decât a cerut MoldovaGaz.

VEACESLAV UNTILĂ, director general al ANRE: "Eu vreau să aduc mulțumiri colegilor care ați lucrat foarte mult și noi am izbutit să depășim în termenii stabiliți aceste subiecte. Ședința o declar închisă. Să aveți un weekend bun cei care au muncit."

ANRE spune că noua scumpire a gazului este determinată de majorarea semnificativă a prețului mediu de achiziție a gazelor rusești de la 430 de dolari per mia de metri cubi în luna decembrie până la 620 de dolari în luna ianuarie. S-a scumpit și agentul termic livrat în capitală cu încă 496 de lei pentru o gigacalorie. Consumatorii din municipiul Bălți vor plăti cu 704 lei mai mult pentru o gigacalorie. Anterior, premierul Natalia Gavrilița a anunțat public că tariful pentru un consum de gaze de până la 150 de metri cubi va rămâne neschimbat, indiferent de majorările de tarif pe care le va opera ANRE. Totodată, consumatorii conectați la agentul termic centralizat vor beneficia de compensații suplimentare.

Opinia ta contează. Comentează!