La nivel mondial este marcată Ziua Copiilor născuţi înainte de termen
Social 17 noiembrie 2020, 17:31 | 2464

Un bebeluş născut prematur este motiv de îngrijorare pentru părinţi, dar cu ajutor medical adecvat, pericolele pot fi depășite. Astăzi, la nivel mondial, este marcată Ziua Copiilor născuţi înainte de termen. Cu această ocazie, cei de la Spitalul Clinic Municipal ”Gheorghe Paladi” au decis să facă publice istoriile mamelor care au născut prematur, pentru a arăta că medicii luptă, în fiecare secundă, alături de părinți, pentru viața acestor copii.

Aceasta este Victorița. Prima întâlnire a fost una pe cât de neașteptată, pe atât de emoționantă pentru părinții ei. A venit pe lume mai devreme decât era planificat.

LUDMILA TOROCOVA, mamă a unui copil născut prematur: "Nu eram pregătiți. Toate mămicile își doresc să ducă o sarcină până la urmă. Ni s-a furat din momentele de a simți loviturile în burtică. A stat în incubator fetița - a doua zi am avut acces, pentru că în prima zi a avut tăticul. Totuși, i-au permis, pentru un minut. I-au spus: fuga, ai venit și ai fugit."

Mama Victoriței a fost felicitată de către administrația Secției de îngrijire a copiilor prematuri, pentru curajul și puterea de care a dat dovadă în timpul nașterii.

Acesta este Ștefănel. El a fost născut la 30 de săptămâni. Între timp, a reușit să-și manifeste caracterul de adevărat erou și luptător pentru viață. În condițiile pandemiei, familia, încă nu au reușit să facă cunoștință cu noul membru decât prin intermediul rețelelor de socializare.

MARIANA PASAT, mamă a unui copil născut prematur: "Este născut pe data de 10, luna a 10, la ora 10:33. Copiii născuți prematur sunt foarte activi, mai luptători, mai puternici. Adică, toți copiii sunt puternici, dar ei sunt mai deosebiți față de alți copilași."

Acum trei ani, Ecaterina Vinogradova a trecut și ea prin experiența unei nașteri premature. Știe care sunt provocările din primele clipe de viață ale micuțului, așa că vrea să încurajaze toate mămicile care se află în aceeași situație.

ECATERINA VINOGRADOVA, mamă a unui copil născut prematur: "Pentru noi a fost o provocare să îl iau în brațe. Era foarte micuț. S-a născut cu greutatea de 2.400 de grame, însă, în aceeași zi a pierdut mult în greutate și a rămas cu un kilogram și o sută de grame. Însă, m-am încurajat cu ajutorul soțului, familiei, părinților cu gândul că e un copil obișnuit, totul va fi bine, va crește, noi suntem voinici, noi suntem tari."

Mamele copiilor născuți prematur au fost felicitate de un grup de voluntari, care au venit cu daruri pentru micii eroi.

LUCIA GNESIUC; voluntară: "Este confecționată din bumbac curat, este hipoalergenic, mama ia jucăria și o ține lângă sân. Aceasta se îmbibă cu mirosul mamei și copilul, când este lăsat singur, simte mirosul mamei. Aceste tentacule sunt croșetate intenționat în acest fel, pentru că amintesc de cordonul ombilical."

Printre cele mai frecvente motive care conduc la nașteri premature sunt stresul, modul nesănătos de viață, relațiile tensionate din familie și vârsta înaintată a mamei. Un copil născut prematur are nevoie de îngrijiri medicale speciale.

CAROLINA CĂLUGĂREANU, șefa Secției îngrijirea copiilor prematuri: "Sistemul imunitar, toate organele sunt imature și ele foarte greu se adaptează la viața extrauterină, fiindcă este dat ca copilul să crească în burtica mamei. Cu cât creăm condițiile de viață intrauterină după naștere a copilului, cu atât șansele lui de supraviețuire sunt mai mari. Adică, lumină mai puțină, zgomot cât mai jos, temperatură adecvată, umiditatea potrivită și deja, tratamentul medicamentos respectiv."

La nivel mondial, în fiecare an, 15 milioane de bebeluși se grăbesc să vină pe lume înainte de termen, ceea ce înseamnă că 1 din 10 copii sunt născuți prematur.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie