Dosarele care vizează furtul miliardului vor fi examinate de două complete de judecători specializate
Justiţie 30 noiembrie 2020, 19:41 | 1126

Dosarele care vizează furtul miliardului vor fi examinate de două complete de judecători specializate, constituite la nivelul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Mai exact, acestea vor cerceta infracțiunile economice, de corupție și cele conexe actelor de corupție comise în dauna sistemului bancar al Republicii Moldova.

Potrivit Procuraturii Generale, o dispoziție emisă de către președintele Judecătoriei Chișinău arată că din componența completelor vor face parte șase judecători, prevederile dispoziției fiind puse în executare începând cu 27 noiembrie. Documentul mai prevede că, dosarele a căror examinare a început într-un complet de judecată format anterior emiterii acestei dispoziții, vor continua în același complet.

Potrivit Ziarului de Gardă primul complet de judecători care vor examina dosarele vizând jaful bancar este alcătuit din: Ion Morozan, Tatiana Bivol și Angela Vasilenco. Un alt complet este alcătuit din: Ana Cucerescu, Eugen Beșelea și Petru Paun. Ion Morozan examinează dosarul fostului deputat PDM, Constantin Țuțu. Magistratul activiază de 15 ani în sistemul judecătoresc. Tatiana Bivol și Angela Vasilenco fac parte din completul de magistrați care examinează dosarul lui Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare. Acest complet a decis că dosarul urmează să fie rejudecat. Tot Bivol face parte din completul de judecători care examinează cel de-al doilea dosar deschis pe numele lui Vlad Filat. Ana Cucerescu este cea care examinează dosarul șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Juristul Ștefan Gligor, susține că dosarele de rezonanță vor putea fi examinate obiectiv numai după resetarea întregului sistem judiciar.

ȘTEFAN GLIGOR, jurist: "Eu consider că orice dosar de rezonanță unde sunt implicați bani mari, crima organizată, vor putea fi examinate în mod obiectiv și credibil doar după restabilirea sistemului judecătoresc și a procuraturii. Eu nu consider că sistemul nostru judecătoresc astăzi este capabil să examineze obiectiv, echidistant dosare unde există interese mari și unde există mai multe suspiciuni cu privire la partinitatea sistemului și obediența acestuia în fața actorilor politici inclusiv."

Amintim că, acum două luni, Alexandr Stoianoglo a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției care au dat curs acestei inițiative. Potrivit procurorului general, pentru implementarea respectivului proiect este nevoie de accelerarea procedurii de examinare judecătorească a acestor categorii de dosare, care trenează pe rolul instanțelor de mai bine de cinci ani, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Opinia ta contează. Comentează!