Aduși în fața instanței
Justiţie 3 aprilie 2024, 20:56 | 289

Vameșul Constantin Brașovschi, fiul fostului deputat PD, Gheorghe Brașovschi, va sta următoarele 30 de zile în arest, după gratii. Alți doi inspectori vamali au fost plasați în arest la domiciliu. Măsurile au fost aplicate în dosarul mitei de la Aeroportul Chișinău, în care sunt vizate șapte persoane.

Potrivit anchetei, șapte inspectori vamali sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat între 50 și o mie de dolari de la pasageri pentru a le permite introducerea sau scoaterea bunurilor, ocolind procedurile legale de achitare a taxelor. Pentru ridicarea probelor, au fost efectuate percheziții.

SIMION CARAJA, procuror: "Avem probe suficiente și riscuri care necesită aplicarea măsurii preventive. S-au ridicat mijloace bănești, telefoane și alte bunuri."

Primul adus în fața instanței a fost Constantin Brașovschi, fiul fostului deputat PD, Gheorghe Brașovschi.

Instanța a decis că tânărul își va petrece următoarele 30 de zile în arest preventiv.

SIMION CARAJA, procuror: "Riscul că va influența buna desfășurare a urmăririi penale. Aflându-se la libertate și ținând cont că urmărirea penală se află la faza inițială ar putea influența martorii."

Avocatul lui Constantin Brașovschi spune că acesta pledează nevinovat.

SORINA ARNAUT, avocat: "Pledează nevinovat, iar organul de urmărire penală nu a prezentat probe, care ar demonstra vinovăția clientului meu."

Alți doi inspectori vamali au primit câte 30 de zile de arest la domiciliu.

Avocații acestora spun că acuzațiile sunt nefondate.

ALEXANDRU TONU, avocat: "Eu cred că procurorul a eșuat, prezentând acest demers precum că este unul neîntemeiat și abuziv."

MIHAIL MIȘCOI, avocat: "Noi am pledat pentru respingerea acestui demers, ori riscurile invocate de procuror, sunt iluzorii și ne probate."

Printre ofițerii vizați în dosar, dar care sunt cercetați în libertate, este Diana Cazacu, fiica deputatului PAS, Victoria Cazacu, Ion Mudreac, feciorul deputatului socialist, Radu Mudreac, un alt inspector vamal, dar și o persoană, care ar fi oferit mită. Conducerea Partidului Acțiune și Solidaritate a exclus-o Victoria Cazacu din formațiune, cerându-i să-și depună mandatul. Într-un mesaj pentru postul nostru de televiziune, Victoria Cazacu scrie că își va păstra statutul de deputat neafiliat până la elucidarea tuturor circumstanțelor.

DECLARAȚIA VICTORIEI CAZACU: "Fiica mea nu a fost reținută. În contextul statului de drept și importanței prezumției nevinovăției, voi menține statutul de deputat neafiliat până la elucidarea tuturor circumstanțelor. Nu voi da curs tentativelor de denigrare și intimidare."

Cei șapte inspectori vamali au fost reținuți pe 1 aprilie și vor sancționați în funcție de gravitatea infracțiunii săvârșite. Unii vor scăpa cu o amendă, iar alții riscă până la șapte ani de închisoare.

Opinia ta contează. Comentează!