Martie este ultima lună pentru care moldovenii mai primesc compensații în facturile de gaz și energie termică
Economic 16 martie 2022, 18:18 | 1523

Martie este ultima lună pentru care moldovenii mai primesc compensații în facturile de gaz și energie termică. În 2023, ajutor de la Guvern vor primi doar familiile cu venituri mici. În acest sens, autoritățile anunță că acum se lucrează asupra unui nou mecanism pe subvenționare - unul îndreptat spre cei mai săraci. Declarația aparține ministrului Muncii, Marcel Spătari, și a fost făcută după ședința Guvernului.

MARCEL SPĂTARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Conform legii, pentru această iarnă se ofere compensații direct în factură pentru energia termică și gazele naturale pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022. Deci, pentru facturile care vor veni în luna aprilie pentru consumul din luna martie vor fi oferite compensații direct în factură, respectiv, este o lege care se aplică strict pentru această perioadă. A fost o lege aprobată într-un context de criză în plan regional și global."

Marcel Spătari precizează că la minister a fost creat un grup de lucru din care fac parte și experți internaționali, care elaborează un nou mecanism de subvenționare a facturilor la gaz și energie termică.

MARCEL SPĂTARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Pentru perioada următoare vom veni cu un mecanism mai țintit, care va aloca fondurile pentru familiile mai vulnerabile. Acum la Ministerul Muncii și Protecției Sociale este instituit un grup de lucru cu experți internaționali, care sunt specialiști în analiza bazelor de date în statistică, în sistemele de ajutor social și vom elabora un mecanism mai țintit pe care îl vom comunica în următoarele săptămâni."

Potrivit legii votate de Parlament pe 25 noiembrie 2021, compensarea diferenței de preț urmare a majorării tarifelor la gaze are loc doar în perioada rece a anului, adică până în luna martie.

Opinia ta contează. Comentează!