Pe 10 aprilie 1970, Paul McCartney anunţa că The Beatles nu va mai înregistra cântece
Monden 11 aprilie 2020, 01:45 | 1258

Au frânt milioane de inimi când s-au despărţit, la începutul anilor '70, însă jumătate de secol mai târziu, The Beatles nu şi-au pierdut din popularitate şi încă domină scena muzicii. La 10 aprilie 1970, în ziua despărţirii, Paul McCartney anunţa că "Cei Patru Fabuloşi" nu vor mai înregistra nimic împreună.

"The Beatles” este considerată cea mai fabuloasă aventură a secolului XX, dar nimeni nu ar fi putut prezice că un succes deja extraordinar va continua în secolul următor", a declarat pentru AFP istoricul grupului. "La 50 de ani de la despărţire, Beatles rămâne de neegalat artistic şi îi determină pe creatori să-şi depăşească limitele", subliniază autorul biografiei "The Beatles”.

Data de 10 aprilie 1970 este marcată pentru totdeauna cu negru pentru fanii grupului: în acea zi a fost publicat un interviu cu Paul McCartney, în care sugera că The Beatles nu vor mai lucra împreună, chiar înainte de lansarea primului său album solo. Fără a merge până la a anunţa clar destrămarea grupului, când a fost întrebat despre reluarea colaborării sale cu la fel de legendarul John Lennon în viitorul apropiat, Paul a răspuns sigur pe el: "Nu". Dizolvarea relaţiilor lor de afaceri s-a produs puţin mai târziu, într-un tribunal britanic, care a pecetluit definitiv sfârşitul grupului.

Fanii au fost de neconsolat după despărţire, îşi aminteşte Philip Norman, autorul biografiei oficiale a lui Paul McCartney.

"O întreagă generaţie a crescut cu Beatles... Aveau dreptul la un nou album Beatles în fiecare etapă importantă din viaţa lor", a spus el. "Mulţi oameni şi-au spus: e groaznic, e oribil să trăieşti fără ei. Acesta era într-adevăr sentimentul dominant", a adăugat Norman. Decenii mai târziu, ei rămân artiştii cei mai bine vânduţi din toate timpurile, cu un repertoriu mereu popular, de la "I Want to Hold Your Hand" şi "Hey Jude" până la "Yesterday" sau "Let It Be".

"Sunt peste tot", a subliniat Norman. "În limbajul cotidian, în titlurile din mass-media... îi cităm constant şi le ascultăm mereu muzica (...) Farmecul este indestructibil", a adăugat el. Tensiunile din cadrul grupului, în special între Lennon şi McCartney, au adus în cele din urmă sfârşitul. The Beatles ies mereu în evidenţă din scena pop actuală, pentru că "există o lume între vedetele tranzitorii... şi artişti adevăraţi, precum Beatles, al căror talent creativ hrăneşte spiritul şi inspiră bucurie", relatează vineri AFP, citat de agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!