Judecător condamnat la închisoare
Justiţie 24 octombrie 2023, 20:04 | 601

Judecătorul din Anenii Noi, Veaceslav Panfilii, a fost condamnat la șapte ani de pușcărie în penitenciar de tip închis. Judecătoria Chișinău l-a găsit pe Panfilii vinovat într-un dosar de corupție, inițiat în 2015. Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. ”Inculpatul nu și-a recunoscut vinovăția”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Judecătorul Veaceslav Panfilii a fost obligat să achite o amendă de 160 mii lei și privat de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de zece ani. Decizia a fost pronunțată luni, de magistrații Judecătoriei Chișinău. Cauza penală a început în ianuarie 2015, după ce magistratul din Anenii Noi a pretins 500 euro de la un bărbat, pentru a accepta cererea de revizuire a unei cauze civile, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

COMUNICATUL PROCURATURII ANTICORUPȚIE: "Banii au fost transmiși magistratului sub controlul ofițerilor CNA. Ulterior, invocând același pretext, judecătorul a pretins încă 500 de euro, care, la fel, au fost transmiși în două tranșe sub controlul ofițerilor CNA."

Deși anchetarea dosarului Panfilii a durat patru luni, cauza a fost examinată mai mult de opt ani. Motivele au fost schimbarea repetată a completelor de judecată, imposibilitatea asigurării prezenței martorilor în fața instanței și efectuarea expertizei de fonoscopie, care a durat aproximativ doi ani.

Veaceslav Panfilii nu și-a recunoscut vinovăția, invocând că banii pretinși ar fi fost un împrumut. Instanța de la Chișinău a subliniat însă că dacă un judecător ia bani cu împrumut de la o rudă apropiată a unei părți într-un proces, acesta urmează să emită un act de dispoziție. Instanța a constatat legalitatea probelor administrate de partea acuzării, stabilindu-i inculpatului o pedeapsă cu închisoare de șapte ani, cu executare în penitenciar de tip închis.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie