Opera Națională va readuce în scenă spectacolul de balet „Spărgătorul de Nuci”
Cultură 23 ianuarie 2024, 18:56 | 390

Opera Națională va readuce în scenă spectacolul de balet „Spărgătorul de Nuci”. Repetițiile sunt în plină desfășurare, iar artiștii spun că muncesc zilnic pentru a avea o prestație la cel mai înalt nivel. Spectacolul, care va fi pus în scenă pe 24, 26 și 28 ianuarie, se va da cu casa închisă. Potrivit responsabililor Teatrului Național de Operă și Balet, acest balet este unul dintre cele mai îndrăgite de publicul de la Chișinău.

ANASTASIA HOMIȚCAIA, conducător artistic al trupei de balet: "Aceasta se numește lecție de dans clasic, ceea ce ne menține pe noi în formă. Zilnic de la ora 10:00 are loc această lecție. Deja în funcție de spectacol, noi formăm combinațiile astfel încât să-i ajutăm pe artiști, ca evaluarea lor să-i ajute pentru spectacolul respectiv, pentru că în fiecare spectacol tehnica este diferită."

Ulterior, artiștii urcă în scenă. Pentru o bună prestație, în proces sunt antrenate în jur de 200 de persoane, inclusiv soliștii de balet, trupa de balet, orchestra, dirijorii, coregrafii și scenariștii.

Unii artiști vor juca două roluri în cadrul spectacolului, ceea ce înseamnă o responsabilitate dublă, ne-a spus balerina Cristina Suruceanu.

CRISTINA SURUCEANU, balerină: "Am două roluri în acest spectacol. Cu siguranță, unul dintre cele mai importante este jucăria Spărgătorul de Nuci, pe care Mașa o primește cadou de sărbători și de aici încep toate miracolele. Al doilea rol este „Fulgușorul” în baletul interpretat de ansamblul nostru."

Punerea în scenă a spectacolului nu este deloc ușoară și implică mai multe mișcări complicate, spun artiștii.

ALEXANDRU BALAN, balerin: "Dansez acest spectacol timp de 16 ani, în rolul de prinț. Sunt mai complicate mișcările care sunt în actul doi cu partenera. Acolo sunt câteva mișcări complicate. Este un spectacol tehnic: multe sărituri, multe rotiri."

CRISTINA SURUCEANU, balerină: "În rolul Spărgătorului de Nuci, trebuie să mă transform într-o păpușă de lemn. Nu este atât de ușor ca să redai această imagine, pentru ca spectatorul să creadă că este o păpușă adevărată."

Spectacolul va fi prezentat publicului pe 24, 26 și 28 ianuarie, la ora 18.00. Directorul Teatrul Naţional de Operă şi Balet, Nicolae Dohotaru, spune că baletul este apreciat de public, iar toate biletele au fost deja vândute.

NICOLAE DOHOTARU, director al Teatrul Naţional de Operă şi Balet: "Am hotărât să facem trei spectacole la rând, pentru că este foarte solicitat. E o poveste „Spărgătorul de Nuci” și demult biletele sunt vândute."

Potrivit organizatorilor, baletul clasic „Spărgătorul de nuci” este o bijuterie a artei scenice, considerat unul dintre cele mai iubite și celebre spectacole de acest gen. Povestea fermecătoare prinde viață într-o interpretare captivantă sub îndrumarea celebrului coregraf de la Moscova, Iurii Grigorovici. Premiera spectacolului „Spărgătorul de Nuci” la Chișinău a avut loc în anul 1998, pe 20 februarie.

Opinia ta contează. Comentează!