Veaceslav Platon este bănuit că ar fi încercat să corupă ofițeri ai detașamentului ”Pantera” în timp ce se afla în detenție
Justiţie 8 iunie 2023, 19:57 | 490

Tentativa lui Veaceslav Platon de a-i corupe pe ofițerii din detașamentul cu destinație specială ”Pantera, în timp ce el se afla în închisoare, a fost analizată astăzi la Judecătoria Chişinău. Magistraţii au examinat probele, inclusiv înregistrările audio-video, care au fost anunțate anterior ”temporar dispărute”. Cauza penală se examinează în lipsa lui Platon, acesta fiind peste hotare.

În ședința de joi, acuzatorul a prezentat înregistrările video cu Platon ofițerii de la ”Pantera”, dar defecțiunile de ordin tehnic au redus aproape la zero sunetul.

VITALIE CODREANU procuror: "Acuzarea va solicita reexaminarea acestor CD-uri cu un alt utilaj. Anumite discuții din înregistrare nu erau clare și cred că o să asigurăm alte boxe ca să puteam auzi clar discuțiile care au avut loc."

Întrebat ce a făcut procuratura pentru a stabili locul aflării lui Platon și a-i asigura prezența acestuia la ședințele de judecată, procurorul a răspuns că ”Platon este dat în căutare doar pe teritoriul Republicii Moldova”.

VITALIE CODREANU procuror: "Cu referire la căutarea Internațională, din informația pe care noi am recepționat-o la solicitarea noastră de la Interpol, mi se pare că a fost radiate acea căutare. Nu pot să vă spun acum exact, deoarece este o informație de acum trei sau patru luni."

Avocatul lui Platon insistă că probele acuzării, care au fost date citirii în instanță, reprezintă de fapt o serie de glume, pe care le-a făcut Veaceslav Platon în discuțiile cu ofițerii ”Pantera” în timp ce era escortat la ședințele de judecată.

ION CREȚU avocat: "Nu confirm nimic. De fapt confirmă nevinovăția. Singuri ați văzut mimica lui Platon și a ofițerilor de la Pantera, unde ei râd. Acolo sunt glume despre detașament. Ca să faci parte din acest detașament trebuie să poți face la bară de 18 ori. Sunt glume! Plus au zis că după ce va face parte din acest detașament vor avea mercedesuri, limuzine și patru soții, care să le poți întreține. Astea sunt discuțiile. Singuri ați văzut ce probă a fost prezentată că Platon a vrut să-I coruptă pe cei de la ”Pantera”."

În anul 2017, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor Detaşamentului cu destinaţie specială „Pantera”. În 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare.

Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Veaceslav Platon, care a plecat din Republica Moldova în vara anului 2021, imediat după alegerile parlamentare anticipate.

Opinia ta contează. Comentează!