Ion Chicu s-a întîlnit astăzi cu șeful misiunii FMI în Moldova, Ruben Atoyan
Economic 5 februarie 2020, 19:55 | 1007

Republica Moldova vrea să încheie încă un program de colaborare cu Fondul Monetar Internațional. Interesul Chișinăului este de a obține aproximativ 20 de milioane de dolari. Intențiile au fost confirmate astăzi într-o conferință de presă, susținută de prim-ministrul Ion Chicu și Ruben Atoyan, șeful misiunii FMI. Potrivit lui Atoyan, colaborarea este posibilă, dar a remarcat că percepția generală este că Republica Moldova este un stat corupt.

În fața presei, șeful misiunii FMI a declarat că reformele realizate în contextul programului au contribuit la sporirea încrederii, dar există încă probleme.

În condițiile în care pe 20 martie se încheie actualul program cu Fondul Monetar Internațional, autoritățile de la Chișinău vor solicita un nou program. Premierul Ion Chicu urmează să transmită către FMI o scrisoare, prin care să solicite ca, după luna martie, în Republica Moldova să vină o misiune care să efectueze o evaluare în scopul pregătirii noului program.

Premierul Chicu a vorbit despre riscurile în conlucrare cu FMI, despre care menționa anterior: rigiditatea Fondului față de dorința autorităților de la Chișinău de a investi în infrastructură, precum și solicitarea de majorare a tarifelor la gaze pentru consumatorii finali. Potrivit lui Ion Chicu, riscurile nu mai persistă.

Programul pe trei ani al autorităților de la Chișinău, susținut de FMI, a fost aprobat pe 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 182 milioane de dolari, dintre care circa 160 milioane au fost deja debursate. 

Opinia ta contează. Comentează!